Bygg din egen utestue

Bygg din egen utestue

Slik bygger du din egen utestue

Her kommer en oppdatering til saken om utestua vår, med byggetegninger, tips og en slags oppskrift. Merk at det er mange måter å bygge på, og at vi er amatører (som gjerne skulle hatt en slik amatøroppskrift å gå etter da vi bygde!).

Vi fikk god hjelp til materialvalg, dimensjoner og beregning av mengder fra Maxbo Sørhaug i Sandefjord, hvor vi også opprettet en kundekonto med rabattavtale. Ikke nøl med å spørre om rabatt om du vet at du skal bygge mye! Det lønner seg for deg økonomisk, og byggevarehuset vil gjerne ha deg som tilbakevendende kunde, så det lønner seg for dem også.
Ved store leveringer av materialer har vi bestilt levering hjem. Det er gull verdt å få materialene med lastebil og kran rett til byggeplassen, og det koster heller ikke veldig mye. Vel anvendte kroner for å slippe å frakte slike mengder selv, synes vi.

Oppmåling og fundament

  1. Start med oppmåling av tomta som skal bebygges. Beregn hvor mange søyler du trenger (bruk byggevarehuset for det det er verdt og spør om hjelp til beregning). Vi bygde vår utestue oppå terrassen, men du kan selvsagt også bygge frittstående på søyler, støpe grunnmur eller bruke lecablokker i grunnarbeidet.
  2. Lag fundament. Vi gravde hull (en tung og langdryg jobb med stolpespade. Et jordbor er mer effektivt – noe vi fant ut da vi skulle grave nye hull til trinn rundt terrassen) og støpte søyler i rør (med stolpesko i). Under utestua tok vi høyde for vekten av bygget ved å ha litt kortere avstand mellom søylene enn hva som er vanlig på terrasse (ergo flere søyler totalt under utestua).
  3. Legg bjelkelag. Da søylene var herdet og klare til bruk, la vi doble bjelker (2×6”) i bunnen foran og bak, og terrassegulvet ble lagt. Bjelkelagene under terrassen kan gjerne være 2×8”, men vi ville ha plattingen så lav som mulig å valgte derfor 2 x 2×6”.
    Vi har brukt terrassebord med bredde på 145 mm for å oppnå et mer solid uttrykk.

Reisverk og tak

  1. Bygg reisverket til veggene. Vi bygde de tre veggene hver for seg (2×4”) og reiste bakveggen først. Denne ble festet provisorisk slik at den stod i lodd før montering av første sidevegg. Veggene ble deretter festet i hverandre med skruer og med lange skruer til underlaget (terrassen). Den nederste bjelken i veggene er impregnert, resten er uimpregnert materiale.
  2. Bruk avstivningsstag i stål i kryss på hver vegg for å unngå at veggen skal bli skjev. Sjekk eventuelt tipsene i denne linken for mer info om reisverk: http:/www.maxbo.no/reisverk
  3. Bygg taket. Vi la bjelkelag av 2*8”, med en avstand på 60 cm cc, og kledde med 18 mm underpanel (rupanel) oppå bjelkelaget. På bjelkelaget la vi først takpapp og deretter takshingels fra Icopal type valdres (skiferlignende). Det er ikke 100% nødvendig å legge takpapp først, men pga hellingen på taket vårt som er på 15 grader anbefaler Icopal takpapp. Etter shingelsen monterte vi vindskier.
  4. Sett inn vinduer. Vi valgte å kjøpe brukte vinduer for at utestua skulle se mindre ”ny” ut, og fant disse etter en liten jakt på finn.no. Husk å tilpasse stenderne i reisverket til vinduene på forhånd.

fjeldborg_utestue_110813-DSC_7031

Kledning og maling

  1. Monter vannbrett før du setter opp kledningen!
  2. Legg ytterkledning. Vi valgte rustikkpanel (da denne er mest lik kledningen på vårt gamle hus) som var ferdig grunnet.

fjeldborg_utestue_120722-_DSC4865

3. Sett opp kledning innvendig. Vi valgte rupanel på 15 mm, og ingen listverk. Vi har simpelthen fuget i overganger hvor det var nødvendig.

4. Sving deg med malekosten! Vi valgte å male vegger utvendig og innvendig, samt tak og karmer i samme farge, nemlig 7236 Chi. Vi brukte Optimal, samt Optimal Dør, Vindu, Detalj.

 OPTIMAL Vindu og Dør

OPTIMAL Vindu og Dør

  • Beholder farge og glans over lang tid
  • Enkel å påføre
  • Gode hefteegenskaper

Bakveggen er beiset i samme tone som terrassegulvet, med Trebitt Terrassebeis i fargen 9073 Shimmergrå, som ble valgt fordi den står godt til fjellet vi har på tomta. Jordans maleverktøy er overlegent best, ingen over og ingen ved siden. Anbefales!

 TREBITT Terrassebeis

TREBITT Terrassebeis

  • Vakker og holdbar terrasse
  • Unik effekt mot grønske
  • *Regnsikker etter 1 time (*avhengig av temperatur og fuktighet)
  • Lang holdbarhet i ett strøk

fjeldborg_utestue_120829-_DSC7637

Tips!

Et par andre tips på veien: Invester i skikkelig verktøy! Både sag og drill vil bli mye brukt i en slik byggeprosess og du vil merke stor kvalitetsforskjell når verktøyet skal tåle å bli brukt. Vi har gått for Makita og er særs fornøyde med valget.- Et skikkelig sagbord er også gull verdt.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til!

Her er tegningene til utestua

Utestue_siden

 

 

Utestue_fundament

 

Avatar
Avatar

Ingrid – DIY-ekspert

Ingrid er for tiden gjesteblogger hos oss. Hun er superkreativ og elsker små DIY-prosjekter. Hun har en fantastisk god evne til å sette sammen vakre farger og trylle frem det nesten umulige fra en gammel stol, hylle eller kommode.