Gode fargeråd til huset
Male huset i år? Her er den ultimate guiden til hvordan velge riktig utendørsfarge!
Når man skal velge farge til husets fasade er det en del ting man bør tenke på. En utendørsfarge er jo tross alt en farge man skal leve lenge med. Vi pleier å si at fargevalget du gjør på ditt hus, er naboens blikkfang. Derfor skal man både respektere omgivelser og husets stil når fargevalget skal tas.
Det er også slik at farger du kanskje kjenner litt til fra interiøret, forandrer seg betraktelig når de oppleves utendørs. Dette skjer selvsagt fordi det er stor forskjell på det skarpe dagslyset og lyskildene du har inne i din bolig. Generelt sett blir alle farger oppfattet som litt lysere og kjøligere utendørs enn inne.
Jotun 1434 Labrador, en gyllen gråtone.
Generelt sett blir alle farger oppfattet som litt lysere og kjøligere utendørs enn inne.
Min erfaring som fargerådgiver er at de fleste synes det er vanskelig å velge riktige farger utendørs, nettopp fordi fargene endres betraktelig med dagslyset. Gråfargen de trodde var nøytral, ren og grå, ble både lilla og blå når den kom på veggen ute. Fasadefarger vil selvsagt også påvirkes i stor grad av fargene man velger på vinduer, staffasje og øvrige detaljer på huset. Fargen påvirkes også av takstein og ulike dekker som stein, plen, heller, grus etc. Derfor er det viktig å tenke helhetlig når man skal velger utendørsfarger. Ta noen skritt unna huset slik at du ser det litt på avstand. Still deg noen spørsmål:
Hvilken farge har du på vinduene, døren eller garasjeporten?
Husk at hvitt ikke er hvitt. Det finnes ulike nyanser av hvitt som alene vil klare å påvirke fasadefargen din. Har du ferdigmalte hvite vinduer og dører er sjansen veldig stor for at du har 1453 Bomull / NCS S0502-Y. Dette er en gulaktig hvit tone. Velger du da for eksempel en helt hvit farge på fasaden, vil dine ferdigmalte detaljer se gule og litt skitne ut inntil. Da ville det kanskje vært en bedre ide å velge samme hvittone som vinduene på huset, slik at man unngikk ulikheten. Totalt sett ville dette sett hvitere og mer helhetlig ut. Hvite farger som Bomull eller Egghvit vil uansett oppleves som hvite utendørs, da det skarpe dagslyset påvirker dem i en noe kjøligere retning. Det betyr også at de helt krittende hvite tonene kan oppleves som nesten blåhvite utendørs.
Fasaden har fått den tradisjonelle hvittonen 1001 Egghvit. Terrassen er gyllen og fin med Trebitt Terrassebeis 0623 Burmateak.
Farger på store hus
Store hus kan med fordel males mørkere farger. Store, helt hvite hus kan lett bli litt ruvende og kontrastfylte til omgivelsene. En hvittone trenger ikke brekkes mye for at den plutselig føles mykere og mer omgjengelig. Uansett ser vi stadig at flere velger mørkere farger til huset i disse dager.
Maler dere huset med Jotuns beste utendørsmaling, Drygolin Ultimat, får huset en ekstremt god beskyttelse. Høy glans og UV block gjør at huset beholder farge og et nymalt utseende i årevis.
Et stort ærverdig hus har her fått den mørke fargen Jotun 0734 Brunsvart. De lyse detaljene står flott frem i fargen 1376 Frostrøyk. Grunnmuren er nymalt og flott med Jotun Premium Mur 1402 Canvas.
Farger på detaljene
Lys vindusomramming skaper en illusjon av mindre vinduer, mens en mørkere omramming skaper en illusjon av større vinduer. Dette skjer fordi man på utsiden opplever en glassflate som mørk. En mørk omramming vil derfor skape en illusjon om at vinduet er bredere, høyere og dermed større. Uansett valg av fargetone er det viktig at staffasjefargen er tilpasset fasadefargen. Disse er ment til å spille på lag for å skape gode fargeharmonier. Jo større kontrasten er mellom fasadefarge og staffasje, desto mer setter du detaljen i fokus. Slik kan man både skjule og fremheve detaljer på husets fasade. En fasade med mange detaljer i en kontrastfylt farge, vil kunne oppleves som litt avbrutt og forstyrrende.
Dersom du ønsker et mer diskret uttrykk, velger du svakere kontraster mellom fasadefarge og staffasjen. Her vil ton-i-ton farger fungere utmerket. Noen ønsker også at fasade og detaljer skal flyte i ett, uten spesifikt fokus, da velger man en og samme farge på alt.
Gylne farger i omgivelsene som rødlig takstein, naturlige beige og bruntoner i heller, belegningsstein eller grus vil som sagt også påvirke veggfargen din. Ofte kler disse gylne og rødlige elementene varmere fargetoner. Det kan bety en varm hvit, varmgrå, beige, gul , rød eller gulaktige grønntoner. Mulighetene er mange, bare man tilpasser fargene til omgivelsene!
Et vakkert gyllent hus med rødlig takstein. Fasadefargen Jotun 1137 Sandsten står flott til både rødlig tak og til den naturlige grunnmuren av stein i brunlige toner. Flott helhet!
En grunnmur kan fortrinnsvis males i en farge som gir huset en solid forankring i grunnen den står på.
Farger på grunnmuren
Husk for all del på grunnmuren, som er en viktig del av huset og helheten. Alt for mange maler den kritthvit av gammel vane! En grunnmur kan fortrinnsvis males i en farge som gir huset en solid forankring i grunnen den står på. Da blir overgangen til grunnen mykere og mer harmonisk. Hvitt er tross alt veldig hardt mot grønn plen eller mørk stein. Bare det å brekke en hvittone noe, vil gjøre helhetsinntrykket mykere. Se etter Jotun Premium Mur fargene neste gang du er i en fargehandel – muren din krever nemlig helt egne farger!
Terassefargen bør også spille på lag med fasadefargen på huset, enten terrassen er av betong, heller eller i beiset treverk. Jotun tilbyr både kjølige og varme gråtoner, bruntoner, beigetoner og gylne beisfarger fra Trebitt Terrassebeis til dere som har treverk. Du finner fargeoppstrøk og fargekart i butikken.
Her har veggene i utestuen den nøytrale hvittonen Jotun 9918 Klassisk Hvit. Da passet det fint med den litt kjølige, lyse nyansen Trebitt 9073 Shimmergrå. Tøft sammen med blålige farger som her er hentet inn i tekstiler.
Se fargene utendørs før du tar det endelige valget!
Mitt kanskje viktigste råd til dere er å betrakte alle farger UTE i dagslys hvor fargen faktisk skal benyttes. Ikke se dem inne i lampelys! Farger endres ENORMT i ulikt lys. Mal opp en eller flere fargeprøver på løse plank. Sett dem opp mot veggen, betrakt dem i dagslys, så vel som i ettermiddagssolen. Først da får du et korrekt inntrykk av fargen.
Husk også at det å se farger på en pc skjerm ikke gir deg det korrekte inntrykket av fargen. Vi har alle ulike fargeinnstillinger på våre skjermer, og vil derfor oppleve dem ulikt. Se ALLTID fargen på en fargeprøve eller oppstrøk i butikk før valget tas. Jotuns fargeprøver lages av ekte maling, så ved å se på dem kan du være helt trygg på at fargen blir som du har sett den. En siste ting; Jotun garanterer kun for fargen når den er blandet i Jotuns produkter. Dette fordi Jotun spesiallager farger som er tilpasset innholdet i Jotuns egne produkter. Når man blander Jotuns farger i andre produkter kan fargeavvik derfor oppstå.
Døren er malt i Jotun 1899 Front, en gyllen gråtone. Fasaden er malt i den svakt gulaktige hvite tonen Jotun 1624 Letthet, mens trappen har fått fargen Trebitt 9710 Terrassegrå.
Mal opp en eller flere fargeprøver – og betrakt dem utendørs gjennom dagen i både dagslys og ettermiddagssol, før du velger farge.
Hvittoner til huset
Det finnes en rekke flotte hvittoner eller helt lyse farger til huset. Jeg anbefaler alle å sette seg litt inn i de ulike hvittonene dersom man ønsker seg et lyst hus. Skal nyansen helle mot grått, beige eller gult? Små nyanser kan gi store utslag.
I tillegg til de store kjente hvittonene 1001 Egghvit, 1453 Bomull og 9918 Klassisk Hvit, finnes det en rekke hvittoner å se på. Husk å tilpasse hvittonen til ev farge på vinduer, dører etc. (ref starten på blogginnlegget)
Forslag til hvite og lyse fargepaletter:
Varmhvit med gråbeige staffasje
Husfasade: Jotun 1622 Refleksjon
Vindu / Staffasje: Jotun 552 Tudor eller 394 Varmgrå.
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1491 Slipesten
Lun gråhvit med beige staffasje
Husfasade: Jotun 1376 Frostrøyk.
Vindu / Staffasje: Jotun 1016 Blek Sand eller 1283 Blek Umbra
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1491 Slipesten
Lun gulaktig hvit med gyllen / grønnlig staffasje
Husfasade: Jotun 10292 Gjenskinn
Vindu / Staffasje: Jotun 1453 Bomull eller 10239 Lys Hamp
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1901 Marmor
Tradisjonell hvit med lys grå staffasje
Husfasade: Jotun 1001 Egghvit
Vindu / Staffasje: Jotun 1391 Lys Antikkgrå eller 1973 Antikkgrå
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1401 Canvas
Nøytral hvit med kjølig grått
Husfasade: Jotun 9918 Klassisk Hvit
Vindu / Staffasje: Jotun 9915 Morgendis, 9911 Nøytral eller 9930 Tåkedis.
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1638 Horisont
Huset er rent og hvitt i fargen 9918 Klassisk Hvit som brytes av med nøytrale grå felt i fargen Jotun 9930 Tåkedis.
Varme grå og gråbeige toner til huset
Varme gråtoner oppleves som vennligere og mer harmoniske i vegeterte omgivelser. De inneholder gult og rødt som balanserer det skarpe lyset utendørs og dermed gir et lunere inntrykk. Varme gråtoner passer de fleste bygg, gammel som ny byggeskikk. Dette er farger de fleste opplever som tidløse.
Varme gråtoner kombinerer man best med andre gylne og varme fargetoner. Gjerne gulaktige hvittoner, nyanselike mellomtoner eller mørkere varme gråtoner. Her vil krittende hvite farger fort blitt litt kaldt, så brukne farger er å fortrekke. Man kan også tilføre lekre rødtoner, dempede grønntoner med hell her. Varme gråtoner kan kombineres med mange andre kulører, – det er en utrolig allsidig farge. Mange faller også for de naturlige gråbeige og beige tonene pga deres tidløshet og lunhet. Når man skal tenke på terrassefarger inntil disse fargene, bør man velge en farge med litt lunhet – ikke kalde, grålige.
Varm grå
Husfasade: Jotun 0394 Varmgrå
Vindu / staffasje: Jotun 1376 Frostrøyk eller ev en mørk som 1352 Form (interiørfarge)
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1491 Slipesten
Gyllen grå
Husfasade: Jotun 1973 Antikkgrå
Vindu / staffasje: Jotun 1001 Egghvit, 1024 Tidløs eller 1032 Grå Harmoni.
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1500 Grafittgrå
Lys, gyllen grå
Husfasade: Jotun 1391 Lys Antikkgrå
Vindu / Staffasje: Jotun 1624 Letthet, 1973 Antikkgrå eller 4252 Kjønnrøk Dempet (blå).
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1500 Grafittgrå
Nydelig gammelt hus med lekre gråfarger som fremmer de vakre hvite detaljene. Fasade malt i 1973 Antikkgrå og den hvite staffasjen i 1624 Letthet.
Moderne og stramt med 1391 Lys Antikkgrå – en lys gyllen gråtone.
Svakt grå, nesten hvit
Husfasade: Jotun 1024 Tidløs
Vindu / Staffasje: 1001 Egghvit eller 1624 Letthet, 1973 Antikkgrå eller 1032 Grå Harmoni.
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1402 Canvas
Mellomgrå
Husfasade: Jotun 1378 Kontur
Vindu / Staffasje: Jotun 1376 Frostrøyk, 1462 Grå Skifer eller 2279 Dodenkopf (rød)
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1500 Grafittgrå
Her føler man seg velkommen! Veggen er malt med 1378 Kontur, staffasje og tak i 1376 Frostrøyk, og den vakre døren i 1434 Labrador.
Mørk grå
Husfasade: Jotun 1434 Labrador
Vindu / Staffasje: Jotun 1001 Egghvit, 394 Varmgrå eller 2279 Dodenkopf (rød).
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1500 Grafittgrå
En av våre mest populære, mørke gråtoner; Jotun 1434 Labrador. Vinduer er malt i 1001 Egghvit. Muren har fått tilpasset grunnmursfargen i Jotun Premium Mur 1500 Grafittgrå.
Varme gråbeige
Husfasade: Jotun 1283 Lys Grå Umbra
Vindu / Staffasje: Jotun 1376 Frostrøyk, 1284 Svolvær eller 10254 Brun Jord.
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1402 Canvas
Lys dempet gråbeige
Husfasade: Jotun 1016 Blek Sand
Vindu / Staffasje: Jotun 10416 Perlehvit, 1283 Lys Grå Umbra eller 546 Vika.
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1402 Canvas.
Huset er malt i Jotun 1026 Blek Sand, – en dempet gråbeige tone. Mur og grunnmur er malt i 1402 Canvas.
Dempet gråbeige
Husfasade: Jotun 1482 Rå Umbra Blek
Vindu / Staffasje: Jotun 182 Perlegrå, 1376 Frostrøyk eller 8413 Herregårdsgrønn.
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1402 Canvas
Kjøligere gråtoner til huset
Andre har strammere arkitektur med elementer av betong og stål. Kanskje med beliggenhet blant fjell, hav og svaberg. Da kan de kjøligere fargetonene fungere godt. Uttrykket blir rent, kjølig og kanskje hakket mer moderne i manges øyne. Alle de nøytrale gråtonene, de med «N» i ncs koden, vil oppleves som kjølige utendørs. Til tross for at de kalles nøytrale. Mange vil si de ser både blålige og lilla ut i skarpt lys. En uheldig overraskelse for de som så for seg en lunere gråtone.
Våre mest kjente nøytraler kalles 9904 Skumring, 9915 Morgensdis, 9911 Nøytral, 9930 Tåkedis, 762 Capri, 9907 Sink, 9924 Larvikitt, 9913 Matrix, 9925 Bergknatt, 9937 Aske og 9920 Askesort.
Her bør man være forsiktig med å blande inn gylne farger. Unngå gulaktige hvite toner alla 1453 Bomull og 1001 Egghvit, samt gylne gule, brune og beige toner. Disse vil oppleves som «skitne» sammen med de kjølige gråtonene. Det blå skjæret i disse gråfargene vil også forsterkes når gylne farger settes inntil. Her er hvittoner som 9918 Klassisk Hvit et langt bedre alternativ. Gråblå farger er nydelig inn i denne kjølige grå paletten. En favoritt blant de gråblå er den gamle fargen 4252 Kjønnrøk Dempet. Kvikke, blålige rødtoner vil også fungere supert som aksentfarge på en lekker dør el.l inntil disse nøytralene.
Lys kjølig grå
Husfasade: Jotun 9919 Morgendis
Vindu / Staffasje: Jotun 9918 Klassisk Hvit, 9911 Nøytral eller 9913 Matrix.
Grunnmur: Jotun Premium Mur 9933 Steinvegg
Mørk, kjølig grå
Husfasade: Jotun 9937 Aske
Vindu / Staffasje: Jotun 9915 Morgendis eller 9938 Dempet Sort
Grunnmur: Jotun Premium Mur 9933 Steinvegg
Veggen er malt i den nøytrale og kjølige 9937 Aske. Tøft sammen med betong og kjøligere naturmaterialer. Den fine sofaen er tilpasset hjørnet og malt i samme fargen som veggen. Lekkert!
Dempet (grå)blå:
Husfasade: Jotun 4252 Kjønnrøk Dempet
Vindu / Staffasje: Jotun 9904 Skumring, 762 Capri eller 9924 Larvikitt
Grunnmur: Jotun Premium Mur 9933 Steinvegg
Dette huset tar opp farger fra svaberg og sjø man finner like i nærheten. Fasaden er malt med Jotun 4252 Kjønnrøk Dempet. Mur og peis på uteplassen er tilapsset med en kjølig gråtone; Jotun Premium Mur 9133 Stenvegg.
Rødtoner til huset
Det finnes varme og kalde rødtoner. De gulaktige rødtonene blir gylne og lune, mens de mer blålige rødtonene kan oppleves som noe kjøligere i tonen, – selv om vi snakker rødt altså! Dette kan være fint å tenke på for de som allerede har en gyllenrød takstein, da vil selvsagt en mer gyllen rødtone fungere bedre inntil. Rødt kan være svært vakker sammen med tradisjonell hvit staffasje, men også med mer moderne gråtoner.
En kvikk og glødende rødtone, Jotun 2142 Vestlandsrød, står flott i landlige omgivelser som her. Hagemøbler er malt med Drygolin Vindus- og Dør maling i fargen 8413 Herregårdsgrønn. Her kunne jeg godt sittet og lest litt i skyggen…:)
Gyllen rød
Husfasade: Jotun 25 Rørosrød
Vindu / Staffasje: Jotun 1376 Frostrøyk, 182 Perlegrå eller 2271 Berg
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1491 Slipesten
Klar og rød
Husfasade: Jotun 2142 Vestlandsrød
Vindu / Staffasje: Jotun 1624 Letthet, 1378 Kontur og 1462 Grå Skifer
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1500 Grafittgrå
Dypere rød
Husfasade: Jotun 2746 Mørk Rubin
Vindu / Staffasje: Jotun 1376 Frostrøyk, 394 Varmgrå eller 1352 Form
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1491 Slipesten
En dypere rød og elegant farge, Jotun 2746 Mørk Rubin. Her med staffasje i 1624 Letthet.
Gule farger til huset
I Norge er gult en farge med lange tradisjoner; spesielt de litt dypere okertonene. Og nettopp disse okertonene er svært vakre i vegeterte områder. Nydelig, dempet gul står som et smykke i grønne og landlige omgivelser. Langs kysten finner man også en del kvikkere gultoner, og kanskje spesielt på litt eldre hytter. Et eksempel er fargen 1338 Solgul som har vært en kjær gulfarge. Kvikkere gulfarger velges dog langt sjeldnere i disse dager, men de okergule tonene lever stadig videre.
Varm, dempet gul
Husfasade: Jotun 1124 Skagengul
Vindu / Staffasje: Jotun 1001 Egghvit og 1332 Morgenlys
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1402 Canvas
Lys, dempet gul
Husfasade: Jotun 1392 Gul Antikk
Vindu / Staffasje: 1001 Egghvit, 1376 Frostrøyk og 1284 Brun Jord.
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1402 Canvas
Okergult
Husfasade: Jotun 1223 Høststemning
Vindu / Staffasje: Jotun 1001 Egghvit og 745 Grønn Umbra
Grunnmur: Jotun Premium Mur 1491 Slipesten
Vakkert og gult med okertonen Jotun 1223 Høststemning. Staffasjen er malt med 1001 Egghvit.
Lykke til med fargevalget utendørs til alle dere trofaste lesere av fargerådene mine på bloggen!
Se flere bilder og få gode tips på jotun.no – eller få flere gode råd for fargesetting i det digitale utefargekartet fra Jotun her.
JOTUN FARGETRYGGHET: Ved å bruke Jotuns produkter er du sikret at resultatet blir nøyaktig lik våre fargeprøver.