Fra kritthvitt til varme farger i en tidløs fargepalett

Fra kritthvitt til varme farger i en tidløs fargepalett

LADY 10245 Ginseng i stuen, og LADY 4618 Kveldshimmel på soverommet.

Da arkitekt Nikolai Butenschøn tok over leiligheten var den kritthvit. Han ønsket seg mer farger og landet til slutt en tidløs fargepalett med herlige farger.

Nikki Butenschön

Valgte seg vakre LADY-farger

– Jeg ønsket en varm palett som ville stå seg over tid. Jeg testet og testet ulike fargesammensetninger og saumfarte Jotuns vakre kataloger for inspirasjon, forteller han.

Rett innenfor inngangsdøren er det en lang og smal entré som går over i peisestuen med en vakker, gammel grue-peis. Her ønsket Nikki seg farger som passet både rommet og peisen.

Vegg og himling malt med LADY Savanna Sunset

Ved peisen er tak og himling malt i samme farge, LADY 20046 Savanna Sunset. Fargen er med på å gi ekstra varme til området. Taket er malt med LADY Perfection og veggen med LADY Wonderwall.

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • Varig vakkert, matt utseende
 • Ekstremt slitesterk
 • Meget flekkavvisende

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • Enkel å påføre – uten drypp og søl
 • Vakkert og skjoldfritt resultat
 • Stort fargeutvalg
 • Dekkgaranti

– Den gamle peisen rehabiliterte jeg med natur-pussen Terrastone, som man kan pigmentere til ønsket farge. Ettersom jeg ønsket en mild, varm, rustrød farge som basisfarge, samtidig som jeg ønsket samme himlings- og veggfarge i alle himlinger, endte jeg opp med LADY 20046 Savanna Sunset. Denne står bra i kontrast med en litt mer punchy farge i detaljer, inngangsdøren og paneler, nemlig LADY 2994 Heat, forklarer Nikki.

– Fargenavnet passer dessuten med peisens intensjon, smiler han.

Rom malt med LADY Savanna Sunset og LADY Heat

Detaljer, inngangsdør og paneler er malt med LADY Supreme Finish i fargen 2994 Heat.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Enda vakrere finish – selv på dører og lister
 • Ekstremt slitesterk
 • Suveren flyt
 • Pure Matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Farger i alle rom

– Fargepaletten startet med at jeg fant en vakker gul-beige, oker-aktig flis til kjøkkenveggen. Denne ble matchet med LADY-fargen 10683 Cashmere. Skyvedør og bokhyllen i stua fikk denne vakre, dempede fargen, som ble utgangspunktet for resten av fargesettingen i leiligheten, forklarer Nikki.

Bokhyller malt i fargen 10683 Cashmere

Bokhyllen og fronter er malt i fargen LADY 10683 Cashmere. Veggen ved radiatoren har fått fargen LADY 10245 Ginseng.

Ettersom LADY 10683 Cashmere ble valgt først, måtte andre farger derfor matche med denne, noe Nikolai syns var en litt krevende prosess, men som etterhvert ble landet på en svært delikat måte.

Herlige farger i leiligheten til Nikki Butenschøn

Fra spisestuen ser man inn i stuen og deretter soverommet, og fargepaletten kommer virkelig til sin rett.

Nikki forteller at han ønsket seg en dempet, lys tone i spisestuen som lot det glødende treverket i kjøkkenfrontene få skinne uten å stjele energi fra dem. Samtidig var det viktig at fargen ga en mild atmosfære rund baut.

– Valget falt til slutt på LADY 12182 Gentle Whisper som ga ønsket effekt. Den er både vakker, sober og harmonisk.

Spisestue malt i fargen 12182 Gentle Whisper

Spisestuen er malt i den lyse, greige tone 12182 Gentle Whisper, med tydelige spor av både beige og grå.

Stuen flankerer spisestuen og her gikk Nikki for LADY 10245 Ginseng.

– Jeg ville ha en farge som matchet Cashmere, og som ga en inviterende, fresh atmosfære opp mot den store, lyse sofaen. Ginseng ble veldig bra, og det er en deilig farge man blir glad av, sier Nikki.

Stue malt i fargen 10245 Ginseng

Herlig og luftig stue malt i den dempede gultonen 10245 Ginseng. For et ekslusivt og supermatt utseende maler du med LADY Pure Color.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt eksklusivt utseende
 • Unik fargeopplevelse
 • Slitesterk
 • Dekkgaranti

Blått soverom

Når det gjelder farge på soverommet er det viktig å velge en farge som gir deg akkurat den stemningen du behøver for å falle til ro. Enkelte fargenyanser oppleves som mer beroligende enn andre – og blått er nettopp en slik nyanse! Dette har Nikki plukket opp.

Flotte farger sammen med LADY Ginseng og LADY Kveldshimmel

Vakkert og behagelig soverom malt med i fargen LADY 4618 Kveldshimmel. Til soverom anbefaler vi LADY Balance, en maling som er dokumentert god for inneklima og som gir matte, vakre vegger.

– På soverommet ønsket jeg en dempet, mørk, søvndyssende farge, og gikk for blå – en farge psykologer mener er best for søvn – noe jeg er helt enig i.

Han gikk for LADY 4618 Kveldshimmel, en deilig, varm blå mellomtone med et grålig slør, som skaper behagelige rom.

Husk at det kun er med maling fra Jotun vi garanterer riktig farge. Les mer om Jotun Fargetrygghet her.

LADY 4618 Kveldshimmel

En nydelig, dempet blåtone. Ikke for lys, ikke for mørk. Denne fargen gir deg ro og sjelefred.

 LADY Balance

LADY Balance

 • Matt, vakkert utseende
 • Dokumentert god for inneklima
 • Lukter minimalt
 • Dekkgaranti

Soverom malt i fargen LADY 4618 Kveldshimmel

God natt og sov godt på dette nydelige soverommet malt i fargen 4618 Kveldshimmel.

– Kveldshimmel har akkurat de kvalitetene jeg var ute etter, og den blir ikke for mørk og dyster. Jeg sover meget godt her, sier Nikki fornøyd.

Les mer om hvorfor du bør velge blå farger på soverommet.

Tidløse rom og løsninger

Nikki forteller at han bruker fargekartene fra LADY til inspirasjon.

Jeg har alltid likt fargekartene fra Jotun, som både er vakre og intuitive, og laget av fagfolk jeg respekterer og stoler på.

Se fargekart fra LADY her.

Han forteller videre at selve fargesettingsprosessen er tidkrevende.

– Fargesetting er en veldig vanskelig og tidkrevende prosess, så jeg liker å se hva som faktisk funker og er testet i ulike miljøer.  I denne leiligheten prøvde jeg likevel å pushe litt mer enn vanlig, dog uten å bli for crazy.

Jeg er ikke opptatt av trender, ettersom trender jo blir utrendy, men ønsker derimot å skape tidløse rom og tidløs arkitektur.

Trenger du hjelp med fargeråd hos deg? Spør våre fargerådgivere om råd og fargekombinasjoner.

Inspireres av det meste

Når Nikolai Butenschøn jobber med rom og innredning prøver han alltid å lage effektive, gode og funksjonelle planløsninger, for så å krydre med ulike detaljer, en god materialpalett og farger.

– Jeg inspireres nok subtilt av alt jeg ser og har sett. Om dette er ute i naturen eller av andre prosjekter, arkitekter og designere er jeg ikke helt sikker på – men en god kombinasjon av disse er det nok garantert. Jeg leter nok etter en god følelse som kjennes riktig for det aktuelle prosjektet. Til slutt er det vel en intuisjon som tar avgjørelsene.

Stol i stue malt med Jotun Lady

Lekre fargekombinasjoner og innredning, med 4618 Kveldshimmel på skyvedøren til soverommet til venstre, og 10245 Ginseng på veggen. Stolen er fra Vitra og heter Wiggle Side Chair og er tegnet av den legendariske, kanadiske arkitekten Frank Gehry (som tegnet Guggenheim-museet i Bilbao). Den er laget i sin helhet av papp, og er mer en skulptur enn et funksjonelt møbel. Den er både vakker og leken – en kombinasjon Nikolai tilstreber i sitt virke som arkitekt og designer.

Blander ulike materialer og overflater

Nikolai mener treverk er en nydelig måte å skape både varme, intimitet og atmosfære på, og dessuten har materialet en lyddempende effekt, og avgir deilig duft av natur.

Kjøkken i flotte farger hos Nikki Butenschön

Lekkert med ulike materialer og malte overflater. Her er det flis på veggen, benkeplate i stein og kjøkkenfronter i tre. Nydelig til de malte flatene som ses i bakgrunnen til venstre.

– Treverk går heller aldri helt av moten – med mindre man tar helt av på tresort, da. Strukturen i treverket gir nydelige fargespill og tekstur til uttrykket, men kan også med fordel dempes av tilstøtende, monotone malte overflater. Balansen er viktig, forklarer Nikolai.

Nikkis topp 3 oppussingstips

Vi spurte Nikolai om han kunne gi oss hans topp 3 oppussingstips, og det gjorde han gjerne;

 1. Ikke basér uttrykket ditt på trender. Tenk at dette bør holde i mange år – både for miljøet, og for lommeboka.
 2. Bruk gode fagfolk med papirene på plass. Å bruke ufaglærte kan bli en svært kostbar affære, både av byggekvalitetshensyn, men også den totale prosjektkostnaden til slutt. Lag et skikkelig tilbudsdokument og be om et tilbud basert på disse punktene. Spør alltid 2-3 aktører for sammenligningsgrunnlag.
 3. Beregn alltid mer tid enn du tror. Har dessuten hørt at man bør gange budsjettet med 2,4 for å få den faktiske sluttsummen. Tidsbruken kan sikkert også bruke samme kalkyle :)

Takk for praten Nikki! Gøy å se den kule leiligheten din.

Foto: Inger Marie Grini

Avatar
Avatar

Audun Ibenholt – Digital Content Manager

Audun har skrevet blogg og jobbet med tekst i hele sitt voksne liv. Han er opptatt av merkevarebygging, kommunikasjon og tydelig språk. Sammen med Jotuns egne fargeeksperter og andre samarbeidspartnere ønsker han å inspirere og motivere til å komme i gang med oppussingsprosjekter - både små og store.

Herlige farger hos designer Kiki Plesner-Löfroth

Kiki Plesner-Löfroth, designeren bak Plesner Patterns, har malt i vakre farger fra vårt fargekart CANVAS. Med en lekker og gjennomtenkt…

Vakker beige stue med friske interiørdetaljer i grønt og blått

I stuen har interiørdesigner og trendforsker Kristin Lindhjem malt med LADY Pure Color i den lune, gråbeige fargen 10578 Misty…

Dette huset er malt i farger inspirert av hønseegg

Tove Austad jobbet mange år som journalist i NRK før drømmen om et liv på et småbruk på landet ble…

Hjemme hos Karoline Kjønniksen i Fæbrik

Det går i 100 for Karoline Kjønniksen og familien når hun balanserer rollen som daglig leder i Fæbrik, oppussing av…

Herskapelig soverom med LADY 0288 Mexico

Bli med og drøm deg bort til Mexico med den nydelig gule tonen LADY 0288 Mexico, og dette vakre soverommet….

I denne vakre leiligheten er ingen vegger like

Velkommen inn i denne strøkne Oslo-leiligheten hvor de fleste rom er malt med LADY Minerals Kalkmaling – noe som skaper…