Dansk suksessformel bak Årets møbel
At dansk design har hatt en suveren «standing» i årtier, er noe alle vet! Det tidløse og rene uttrykket som de danske designerne har skapt gjennom hele forrige århundre, fasinerer interiørinteresserte verden over. Og det er spennende å se at det stadig yrer i fotsporene etter de gamle klassikerne. I den nye generasjonen som nå etablerer seg, finner vi mange dyktige designere. Frama i København er en designgruppe som har fått en solid posisjon i dette markedet. Vi har tatt en prat med Niels Strøyer Christophersen. designer og en av gründerne bak Frama:
Frama har en designfilosofi som er sterkt knyttet mot et ærlig uttrykk og materialene de jobber med.
– Overordnet har Frama en utrolig analog tilnærming til arbeidet med design, der vi verdsetter det enkle uttrykket som ofte tar utgangspunkt i å skape geometriske silhuetter som forenes naturlig inn i omgivelsene. Som en forlengelse av dette uttrykket er det også viktig for oss å arbeide med organiske materialer – forteller Niels Strøyer Christophersen.
– Basert på våre danske designtradisjoner, har det vært naturlig for oss å arbeide ut fra et enkelt uttrykk. Samt ta hensyn til balansen mellom det klassiske og et moderne uttrykk. Vi samarbeider ofte med ulike designere, arkitekter og andre kreative, og i denne sammenheng er det vår rolle å skape et samlet og balansert uttrykk som fungerer selv med flere menneskers fotavtrykk!
«9,5 °» er en skulpturell stol designet av Rasmus B. Fex, kåret til Årets møbel i Danmark. Foto: Jotun
Designgruppen har nylig markert seg sterkt i danske Design Awards.
– Nylig vant vi til vår store overraskelse prisen for Årets møbel i Danmark med «9,5 °», stol designet av Rasmus Bækkel Fex. Foruten å være utrolig beæret over å motta prisen, setter vi også pris på at bransjen på denne måten viser respekt for en moderne og apart design som 9.5 ° stolen. Faktisk er hele tankeprosessen bak stolen på et vis annerledes og apart i forhold til hvordan dagens designere lærer å tilnærme seg design. Ofte skal en designer klare å løse feil i sine egne konstruksjoner, mens i dette prosjektet har B.Fex nettopp har basert arbeidet bare på «feil», og i tillegg lagt til ulike feil for å få frem nye perspektiver.
Fundament» lysestaker av Maribel Carlander. Foto: Frama.
I tillegg er vårt nye objekt «Fundament» av Maribel Carlander også illustrerende for uttrykket og den design vi prøver å kommunisere og står for. «Fundament» lysestaker har enkle grunnformer som brukes på en ny og raffinert måte.
I forbindelse med at Frama skulle flytte i nye lokaler, ønsket de å finne den perfekte blå fargenyansen i ett av rommene. Fordi dette på mange måter var et nytt territorium for Frama, fikk de tips fra stylistduoen Jannicke Kråkvik og Allesandro D’Orazio om å kontakte Jotun.
LADY 5030 St. Pauls Blue i Framas studio. Foto: Jotun.
– For kort tid siden flyttet vi inn i nye showroom-fasiliteter som opprinnelig huset St. Pauls apotek fra 1878 til 1950. Da Frama overtok kontoret var det modernisert og vi ønsket å gjenskape en forståelse av opprinnelsen i lokalene, forteller Christophersen. I denne sammenheng, brukte vi Jotuns produkter til å forvandle noen vegger. For eksempel har vi brukt forskjellige nyanser av grått og sparkel på enkelte flater som til sammen har gitt noen spennende og dynamiske rom. Mellom disse rommene, ville vi ha et rom som skilte seg ut og ble et bindeledd mellom det klassiske og det moderne. Vi var på søken etter en blå nyanse som hadde en behagelig og meditativ effekt, samtidig som vi ønsket noe mer ved den! St. Pauls Blue ble utviklet, og endte til slutt i en blå-grålig tone som vi oppfatter som mer fleksibel og interessant når lyset endres i rommet.
«AjOtto» stentøy, design og foto Frama.
Frama ser muligheter i å trekke konseptene sine ut på flere arenaer, og lar seg inspirere på mange ulike vis. Samspillet mellom arkitektur, materialbruk og behovet til forbrukeren er sentralt i uttrykket.
– Vi fokuserer mer på farger enn før, og hvordan vi kan implementere farger i Framas univers – uten at det blir sesongavhengig. Vi blir både inspirert av en verden av kunst og håndverkstradisjoner. – For tiden arbeider vi med flere spennende prosjekter som ligger utenfor kjerneområdet som er produksjon av møbler, belysning og tilbehør. De nye prosjektene involverer blant annet luktesansen, forteller Niels Strøyer Christophersen hemmelighetsfullt.. – Som er en forlengelse av arbeidet med stentøyserien AjOtto og Frama Studio Kitchen, jobber vi for tiden også med de tyske bloggerne FoodStories.
– Frama forsøker å arbeide med produkter i kontekst til rom og arkitektur, der brukeren er i fokus. – Og det er naturlig for oss å skape design som også forholder seg til arkitekturen og rommets karakter. Vi har nettopp startet opp en ny arkitekt avdeling internt Frama som skal arbeide med våre kjøkkenprosjekter og større interiøroppgaver.
– Fargene gir en dynamikk og sjel til lokalene som sammen med de ulike overflatene skaper balanserte kontraster. Vi synes også fargene fungerer veldig bra til det opprinnelige apotekinventaret, slår Niels Strøyer Christophersen fast.
– Normalt har vi ikke brukt mange farger ut over de naturlige kulørene som materialene har. Men det finnes en masse muligheter i farger og den energien som skapes gjennom fargebruk. En iscenesetting med mer farger er helt klart noe vi vil utfordre mer på sikt, sier designeren avslutningsvis.