Gjør rommet større med farger og lys

Gjør rommet større med farger og lys

Du kan enkelt få rom til å virke større ved hjelp av gode farger og lys. Visste du at farger og lys også lar seg påvirke av omgivelsene?

Rent teknisk sett er det hvite og lyse farger som reflekterer mest lys, mens mørke farger absorberer lys. Mange tyr til hvitt når de ønsker at rommet skal fremstå større og lysere enn det kanskje er. Men er det alltid løsningen?

Mange elsker hvite, lyse rom, fordi lyset danser fritt. Andre liker det ikke, da de opplever fravær av stimuli. Da kan lyse pasteller være et alternativ, da får du både fargestimuli og refleksjon av lys. Men fargerike og kulørte farger kan også oppleves spennende i møte med dagslys, – da kvikner alle farger litt ekstra til, og rommet kan føles mer energisk, og på den måten også «lysere» og gladere.

Innslag av pasteller gir både godt lys og et deilig fargespill i rommet. Den lyse gule fargen som er malt i deler av rommet er LADY Pure Color 12079 Gleam og den lyse, lune gråhvite tonen LADY Pure Color 1622 Refleksjon.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt eksklusivt utseende
 • Unik fargeopplevelse
 • Slitesterk
 • Dekkgaranti

Selv mørke farger kan endre romfølelsen til det større; det fordi mørke farger kan skape dybde i rommet. Maler du i tillegg detaljer som vinduer og dører i samme farge, vil du kunne oppnå et sømløst uttrykk som gir følelsen av et større rom.

Lys endrer fargeopplevelsen

Lys har også svært stor påvirkning på farger, – og de ulike lysforholdene vi opplever igjennom dagen, fra morgen til kveld, fra overskyet til solrikt, gir oss ulike fargeopplevelser. Dagslysets skarpe og blålige lys, er enormt annerledes enn det man opplever av lys innendørs. Ergo er det ikke så rart at farger endres i vesentlig grad i møte med ulikt lys.

Farger og lys lar seg også påvirke av omgivelsene. Det som befinner seg på utsiden av vinduene dine vil være med å forme fargeopplevelsen du får inne i rommet ditt. Har du store grønne trær eller har naboens røde fasade midt imot rommet du fargesetter, vil dette påvirke fargeopplevelsen. Merk deg også at farger i både møbler og tilstøtende rom også påvirker hvordan en veggfarge oppleves.

Test derfor ALLTID fargene med store lameller eller en Jotun Fargeprøve Interiør.

 JOTUN Fargeprøve Interiør

JOTUN Fargeprøve Interiør

 • Mal opp på din vegg
 • Matt glans
 • Garantert lik fargegjengivelse fra Jotun fargechips

Himmelretning og lys

Hvor dagslyset faller fra er heller ikke uvesentlig! Det er et faktum at nordvendte rom fremstår som noe kjøligere enn de sørvendte. Og det er jo logisk om vi tenker på hvordan solen og sollyset beveger seg i løpet av en dag. Mange soverom er vendt mot nord, nettopp for å ha en svalere plassering i huset. Og mange ønsker jo nettopp en sval følelse på soverommet, hvor fargene skal fremstå avslappende og friske. Det har ført til at blått og blågrønt er populære farger.

Gode farger til soverommet

En dempet blågrå favoritt, perfekt til soverommet. LADY Pure Color 6350 Soft Teal.

En glad blågrønn tone, LADY Balance 6084 Sjøsmaragd

 LADY Balance

LADY Balance

 • Vakre matte vegger
 • Dekkgaranti
 • Lukter minimalt
 • Godt inneklima

LADY-Minerals farger

Blått og dempet, i en av de blå bestselgerne. Her vist i kalkmaling, LADY Minerals 5030 St.Pauls Blue.

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levende kalkmatt overflate
 • Unikt fargeuttrykk
 • Enkelt å lykkes
 • Dekkgaranti

Bevisste fargevalg

Det som kan være verdt å notere seg er derimot at dersom du for eksempel velger grått, bør du unngå de kjøligste og blålige gråtonene da dette blir forsterket i møte med det kjøligere dagslyset. Er ønsket ditt en ren grå tone her, skal altså fargen likevel trolig ha noe varme i seg for å kompensere det kjølige lyset. Om kvelden kan man også understreke en lunere stemning ved å velge kunstige lyskilder med varmt hvitt lys.

LADY Minerals färger

En varm og lun gråtone, her med betongaktig utseende i LADY Minerals 0394 Varmgrå

LADY 0394 VarmgråFarger i sørvendte rom

Solen slipper derimot godt til i rommene mot sør, og disse rommene får det beste lyset. Jeg vil påstå at det meste av farger vil fungere her, fra lyst til mørkt, men at man heller skal tenke igjennom stemningen man ønsker. Varme og gylne farger understreker sollyset, mens kjøligere farger som blå og blågrønt vil føles friskere og svalere når lys og luft danser forbi. Fargekraftige farger vil også oppleves som mer levende og friske i rom med tilgang på godt dagslys.

En lys og frodig stemning med grønt. LADY Pure Color 8478 Pale Green

Fargetrender vår 2019

En dus og dempet ferskenfarge som skinner i sollyset, LADY Pure Color 12083 Devine

LADY Balance 10246 Velvet

Gultoner bringer solen inn i interiøret, LADY Balance 10246 Velvet

Malt med LADY 20046 Savanna Sunse og LADY 10580 Soft Skin

En lys og fargerik atmosfære med glade ferskenfarger. Lys fersken, LADY Pure Color 10580 Soft Skin / Mørke fersken, LADY Pure Color 20046 Savanna Sunset.

Nina
Nina

Nina – Skandinavisk Fargesjef Jotun

Nina har til enhver tid full oversikt over trender. Hun tryller frem de vakreste fargekombinasjoner og hennes fargeanbefalinger er alltid treffsikre. Sammen med LADY-teamet tar hun frem de vakreste farger og fargekart.

Hjemme hos Elisa Røtterud

Velkommen inn til Elisa Røtteruds lune Oslo-hjem! I leiligheten på Grefsenkollen skaper dempede fargekombinasjoner en behagelig og nesten meditativ atmosfære…

Collected Blue – en dempet og tidløs blåtone

Tidløse blåtoner, som den nye favoritten 5530 Collected Blue, gir særpreg og karakter til ethvert rom. Bildet over: Veggen er…

Hjemme hos Villa von Krogh

Velkommen inn til Anine von Krogh! I den arkitekttegnede boligen i Asker, har den populære interiørprofilen skapt en behagelig og…

Cheerful Peach – En frisk ferskentone til hjemmet

Et lyst og behagelig uttrykk skapes med LADY Pure Color i den friske nyansen 1520 Cheerful Peach. Dette er en…

STORIES – fortellingen om de nye fargene fra LADY

Med presentasjonen ved Jotuns globale fargesjef, Lisbeth Larsen, og den vakre utstillingen på det gamle Munch-museet på Tøyen i Oslo,…

Nytt fargekart fra LADY – STORIES

LADY lanserer nytt globalt fargekart for 2023! Fargekartet, som bærer tittelen STORIES, inneholder tre inspirerende fargepaletter som bidrar til å…