Guide til harmoniske fargevalg

Guide til harmoniske fargevalg

Denne saken er laget av Elisabeth Heier i samarbeid med Nina K. Mørkve, skandinavisk fargesjef i Jotun. Fargene på bildet over: Vegger: LADY Pure Color  12076 Modern Beige. tak: LADY Perfection 1024 Tidløs, gulvlist og vindu er malt med LADY Supreme Finish Matt 1024 Tidløs.

Hvordan velge rett farge?

Vi har gjerne mange spørsmål når vi skal gå i gang med fargesetting av hjemmet vårt! Det er så mange vakre farger å velge mellom, og fargene skal passe til gulv, til kjøkken, til lysforhold – og ikke minst; egne preferanser. Det som googles aller mest her til lands er hva som passer til Bomull, hva som går best til grått – og til den blå favoritten 4477 Deco Blue. I dette intervjuet, har jeg har fått noen gode fargeråd av Nina Klæboe Mørkve; kreativ og kunnskapsrik skandinavisk fargesjef hos Jotun.LADY Minerals Revive

Deco Blue er en av de mest solgte blåfargene! Bildet viser LADY Minerals Revive 4477 Deco Blue.

Harmoniske nyanser i grått og beige

Mange er glad i de beige fargene og det nyeste fargekartet fra LADY inneholder mange nye og vakre nyanser. Det snakkes om greige nyanser, varme, beige farger og grå-beige. Kan du forklare nærmere hva som menes med disse begrepene?
Nina: Her er det nok mange tolkninger og bruk av de ulike begrepene – og de mikses ofte. Ingen ting er feil i så måte. «Greige» er jo egentlig bare det engelske ordet for gråbeige, altså ordet grey og beige satt sammen til greige. Selv benytter jeg ofte begrepet greige om gråbeige toner som har en overvekt av rødhet i undertonen, mens jeg i større grad benytter begrep som varmgrå eller gråbeige om de noe mer gylne utgavene.LADY 12075 Soothing BeigeVegg og tak er malt i samme farge – LADY Perfection i taket og LADY Pure Color på veggene – i fargen 12075 Soothing Beige. Den høye gulvlisten er malt med LADY Supreme Finish Matt 1024 Tidløs

 LADY Perfection

LADY Perfection

  • Enkel å påføre – uten drypp og søl
  • Vakkert og skjoldfritt resultat
  • Stort fargeutvalg
  • Dekkgaranti

Beige + grått?

Hva bør man tenke på om man ønsker å kombinere beige med grått i interiøret?
Nina: Jeg synes man først skal se litt på hvilke undertoner både den beige og den grå tonen har. Er den beige fargen veldig gyllen, synes jeg personlig at gråtoner som også spiller på det gylne er fine inntil.

I motsatt fall synes jeg at beige-toner med mye rødt i seg står best til tilsvarende gråtoner med rødlighet i seg. En veldig rødlig gråtone kan for eksempel vippe mot rosa i møte med for gylne beige farger; som da igjen vil gjøre at den beige fargen kan oppleves som litt «skitten» inntil.

Dette er enda viktigere når fargene nærmer seg hverandre i mørkhet/lyshet, da blir ulikhetene mer tydelige. Når fargene har en større avstand, altså en større kontrast, viskes dette ut i større grad. Husk at det finnes mange ulike typer gråtoner. De kan være rødlige, gylne, blålige og grønnlige, så sjekk alltid fargen du ønsker deg i egnet lys. Det beste er å teste den i rommet du skal male. Se fargen både i lampelys, så vel som i dagslys. Da får du en god indikasjon på om du har funnet korrekt farge.LADY 12078 Comfort GreyLADY Pure Color 12078 Comfort Grey sammen med LADY Pure Color 1622 Refleksjon.Elisabeth-Heier-Klassisk-HvitLADY Pure Color 9918 Klassisk Hvit på vegg vinduskarm og lister er malt med LADY Supreme Finish Matt 9918 Klassisk Hvit. Foto og styling Elisabeth Heier.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

  • Supermatt eksklusivt utseende
  • Unik fargeopplevelse
  • Slitesterk
  • Dekkgaranti

Nyanser av hvitt

Hvitt er ikke bare hvitt og det er mange nyanser å velge mellom. Jeg har selv brukt LADY 9918 Klassisk Hvit mye, og min erfaring er at den går til «alt». – Hva er din hvite favoritt, og hvorfor?

Nina: Jeg har jo mange favoritter, fordi de ulike hvittonene passer til ulike paletter og sammensetninger. 9918 Klassisk Hvit er absolutt flott til mye, men det er ikke den rette hvittonen til dem som for eksempel har standard hvitmalte vinduer, som oftest er i 1453 Bomull eller 1001 Egghvit. Da vil nemlig vinduene med de litt mer gylne hvittonene, se litt «skitne» ut til Klassisk Hvit.

– Klassisk Hvit er derimot en soleklar favoritt som hvittone til kjølige gråtoner, blåtoner, minttoner osv. I andre tilfeller synes jeg en litt brukket hvit oppleves lunere og mer i harmoni med
lunere og gylne farger. – Så jeg må nok si at jeg har ikke bare har en favoritt, jeg har flere!LADY-1001-Egghvit

LADY 1001 Egghvit.

Har du Bomull eller Egghvit på listene og ønsker en så hvit farge som mulig på veggene, så velger du rett og slett samme farge på vegg også!

Del 2 av denne saken: Les mer om harmoniske fargevalg i møte med lyst og mørkt treverk

Ferdigmalte lister og vinduer i Bomull eller Egghvit

Mange lurer på hvilken farge som går til ferdigmalte lister i Bomull. Hva er ditt råd her; om man ønsker en hvit nyanse til Bomull/Egghvit?

Nina: Det første jeg vil anbefale er å finne ut om du har 1453 Bomull (NCS S0502-Y) eller 1001 Egghvit (NCS 0502-Y). Dette er ikke en og samme farge, selv om NCS koden ser forvekslende lik ut. Kanskje du enkelt kan gjøre dette ved å ta med to lameller (fargeprøver) hjem og legge dem inntil for en sjekk? 1453 Bomull vil oppfattes som noe mer gul enn Egghvit. Har du 1453 Bomull på listene og ønsker en så hvit farge som mulig på veggene, så velger du rett og slett 1453 Bomull på vegg også. Da vil det helhetlige uttrykket fungere best.

Det samme rådet vil jeg gi om 1001 Egghvit; velg da Egghvit på vegg også. Årsaken er at alle hvittoner som hvitere enn Egghvit og Bomull, vil få detaljene med Egghvit og Bomull til å se gulere ut. Det oppleves ofte som «skittent» dessverre. Når det er sagt, blir mange overrasket her at både Egghvit og Bomull blir hvite nok – dersom alt er malt i disse nyansene. Men er derimot ønsket å få en krittende, crispy hvitfarge på både vegg og detaljer, som for eksempel fargene 7136 Chi eller 9918 Klassisk Hvit – ja da må du kanskje belage deg på å male vinduer og dører. Det går helt fint gjøre med LADY Supreme Finish, maling for treverk.

Tips! Det kan være smart å være litt på vakt når nye vinduer og dører eller malte lister skal bestilles, slik at man kan etterspørre en hvitere farge om det er ønsket. Mange tilbyr nå hvitere farger som 9918 Klassisk Hvit / NCS S0500-N – dog noen ganger mot et mellomlegg.

Avatar

Elisabeth – Interiørdesigner og stylist

Elisabeth Heier er gjesteblogger hos oss. Hun arbeider som interiørdesigner og stylist, og er alltid på jakt etter gode løsninger og noe vakkert å hvile øynene på. Bloggen hennes er blant Norges største inspirasjonsblogger innen interiør.

Varm og eksklusiv farge til soverommet

Marlene fant den perfekte lune fargen til sitt soverom i den nye LADY Wonderwall 11175 Adventure. Jeg ønsket meg et…

Et landlig og lunt hjem med personlighet!

Aina Næss (50) og hennes mann nyter livet på landet. I omgivelser som gir ro i sjelen, har de bygget…

Tidløst bad hos Frida Fahrman

Frida Fahrman nyter for tiden sitt deilige bad, som har blitt et herlig og harmonisk rom i huset. Det føles…

Et barnerom som vokser med barnet

Med LADY Wonderwall får veggene en holdbar overflate på barnerommet. Få tips til hvordan du kan oppdatere rommet med enkle…

Lidenskaplig opptatt av estetikk!

Marianne Haga Kinder, for mange kjent gjennom Instagram-profilen @inspirasjonsguidennorge, bor i et vakkert funkishus på Ullern. Bli med på visning…

Inspirasjon til hjemmekontoret

LADY 20145 Wisdom er magisk, beroligende, og oppfordrer til klare tanker  – i en elegant atmosfære på hjemmekontoret. Ny jobbhverdag Det kreves tilpasninger…

Go to top