Hvordan male en stol – eller to?

Hvordan male en stol – eller to?

Når du først er i gang med småprosjekter er det nesten umulig å stoppe! Det blir jo så fint! Og det beste er at det ikke tar så lang tid heller. Du gjør mye på en helg – eller et par kveldsstunder!

Jeg blir alltid kjempefornøyd når jeg først har tatt meg bryet med å pusse og sparkle skikkelig først. Da går malingen som en lek, og resultatet blir aller finest! Når du skal male møbler, gjelder det å velge en maling som tåler en støyt. LADY Supreme Finish er helt glimrende! Den flyter flott ut når du maler – og er sliltesterk i bruk. Det betyr mye at resultatet holder seg fint lenge, når jobben først er gjort.
Det er bare det å velge farge som er en utfordring… Det er så mange lekre farger at jeg nesten ikke får bestemt meg. Kanskje det blir en knallfarge denne våren?

Kreative kontrasterLADY-Pure-Color-2587-Beat

Oransje fargetoner gir et skikkelig energikick – og hvem blir ikke glad med sånne friske farger i interiøret? Denne fargen gir meg sommerfølelse – hele året! LADY 2587 BEAT heter den oransje fargen, som er brukt på detaljene i dette bildet.LADY-Supreme-Finish-9938-Dempet-Sort

Kombinasjoner i sort og hvitt er aldri feil! Bordet her er malt med LADY 9938 Dempet Sort i LADY Supreme Finish Superblank. Det gir en vakker, helt blank finish. Detaljene på bordet kommer kjempefint fram med den blanke finishen. Lekkert!

Krakker og stoler i pastell

Jotun_Lady_Sommersne_Sval-Sjoe_Jasmin_Ginseng_Demring_Siv

Hvorfor ikke male flere krakker eller stoler i ulike, sarte pasteller¬? Disse deilige fargetonene heter (foran fra venstre) 1928 Sommersne, 5262 Sval Sjø, 3178 Jasmin. (De tre bakerste krakkene – fra nederst og oppover) 1024 Ginseng, 1269 Demring og 8305 Siv. Fargene er nydelig avstemt mot hverandre.LADY-2526-Stovrosa

Her har vi blandet sorte og hvite detaljer og møbler. Sjekk ut «sokkene» som er malt på stolbena. En fiffig liten detalj som er lett å kopiere. Veggen er malt i fargen LADY 2526 Støvrosa.

Vintage eller loppemarked?

Et gammelt konsollbord har fått nytt liv med et par strøk med maling! Kanskje du har noe lignende på loftet – eller bare MÅ ta en tur til et loppemarked i nærheten…?Jotun-Lady-male-konsollbord
LADY-125-Palmetto-Male-krakk

En grønn krakk gir et deilig, friskt kick – og et frodig uttrykk i et interiør i brun-beige farger. Disse krakkene er malt i LADY 0125 Palmetto (Lady Supreme Finish Superblank). Veggen og listen har fått fargen LADY 1233 Mohair.

Hvordan male – trinn for trinn

Uansett hvilket prosjekt du skal i gang med, er det smart å være nøye med grunnarbeidet. Er du nøye med å pusse, sparkle og grunne, vil resultatet bli aller finest! Med LADY Supreme Finish kan du leke deg med fire ulike glansgrader; Matt, Silkematt, Halvblank og Superblank.
Her er noen tips til hvordan du får et supert resultat – uansett om det er stoler eller bord du skal male!Hvordan-male-stol-steg-1

Denne stolen fulgte med huset og hadde så fine former at huseieren ikke hadde hjerte til å kaste den. Vi tok utfordringen og gikk løs på oppussingen!

Hvordan-male-stol-steg-2

Først ble stolen vasket skikkelig med Jotun Husvask, for å fjerne gammelt støv og smuss.

Hvordan-male-stol-steg-3

Deretter skrapte vi vekk all løs maling med en skrape.

Hvordan-male-stol-steg-4

Stolbena fikk seg også en omgang med skrapen! For at resultatet skal blir bra, lønner det seg å bruke litt ekstra tid på skraping og pussing.

Hvordan-male-stol-steg-5

Tilslutt ble stolen pusset med sandpapir for å få fine overganger i underlaget. Bruk gjerne litt grovere papir først, og gå over med et fint sandpapir tilslutt.
Tips: Jo høyere tall det står bak på sandpapiret, jo finere er det.

Hvordan-male-stol-steg-6

Støvet må bort før du starter å male – bruk gjerne både en liten kost og microfiberklut.

Hvordan-male-stol-steg-7

Sørg for at stolen kommer opp fra gulvet før du starter å male. Vi skrudde skruer i hvert stolben. Du kan også bruke treklosser, hvis det er enklere for deg!

Hvordan-male-stol-steg-8

Jotun Heftgrunning gir først og fremst heft til malingen. Grunningen bidrar også til at underlaget blir mer enhetlig og jevnt.

Hvordan-male-stol-steg-9

Stryk grunningen ut med pensel – og rull – der du kan bruke det.

Hvordan-male-stol-steg-10

Hvordan-male-stol-steg-11
Rull over og etterstryk med en bred pensel (fordriver). Det blir aller finest resultat hvis du etterstryker grunningen også.

Hvordan-male-stol-steg-12

Lett å komme til, når bena kommer opp fra underlaget!

Hvordan-male-stol-steg-13

Når grunningen har tørket, sparkler du alle småskader og ujevnheter. Denne stolen var veldig slitt, så vi la på to strøk med sparkel og slipte ned mellom strøkene. Det lønner seg å legge flere tynne lag med sparkel, da blir det mindre pussing!

Hvordan-male-stol-steg-14

Endelig er det tid for å male! Bruk rull og etterstryk med fordriver på de store feltene.

Hvordan-male-stol-steg-15

Hvis du bruker en fordriver (bred og smal pensel), flyter malingen jevnt ut og du slipper små «topper» som ligger igjen etter rullen.

Hvordan-male-stol-steg-16

Bruk pensel der du ikke kommer til med rull. Det er smart å ha et par ulike pensler for hånden på prosjekter med mange små detaljer. Da er du sikker på å komme til overalt.

Hvordan-male-stol-steg-17

Mellom første og andre strøk, pusset vi lett over med et fint sandpapir. Husk å tørke bort støvet for du maler siste toppstrøk!

Hvordan-male-stol-steg-18

Hvordan-male-stol-steg-19

Og her er resultatet! Etter en del pussing, sparkling – og litt maling, ble den gamle stolen en unik detalj i interiøret! Fargen som ble brukt er 486 Silke, og stolen ble malt med LADY Supreme Finish SUPERBLANK.

Se også filmen – hvordan male stoler:

Her finner du tips til flere småprosjekter.

Barbro
Barbro

Barbro – Digital redaktør

Barbro har lang fartstid innen interiør og farger. Hun jobber med utvikling av Jotuns mange fargekart. Gjennom ulike designsamarbeid, messer og oppussingsprogrammer, skaper hun inspirasjon til fornyelse av ditt hjem.