Lun vegg med kalkmaling

Lun vegg med kalkmaling

Jeg har lenge ønsket å male opp brannmuren i stua mi, og da jeg fikk muligheten til å teste den nye kalkmalingen, LADY Minerals, var det liten tvil om hvor jeg skulle male! Ikke bare fikk brannmuren ny farge, den fikk også et helt nytt uttrykk. Fra kald, hvit mur til mykt, organisk varmgrått og en levende overflate som ingen har helt maken til. Gøy!

LADY Minerals kalkmaling inneholder det naturlige mineralet kalkstein, og overflater malt med LADY Minerals etterlates derfor med en helt annet taktil følelse enn en vegg malt med vanlig maling. Veggen både føles og ser myk og naturlig ut, noe som er helt riktig nå!

Brannmuren før

Slik så veggen ut før

Siden kalkmaling skal villstrykes med pensel, vil det ferdige uttrykket variere fra vegg til vegg og fra maler til maler. Jeg prøvde meg frem på en mindre brannmur her i huset før jeg satte i gang med den store i stua, og fant ut at jeg likte best å jobbe med lange strøk, som gir et rolig uttrykk. Ved korte, raske strøk oppnår man et mer hektisk uttrykk enn jeg fikk på min vegg.

Du kan velge mellom 21 nydelige nyanser i LADY Minerals, se hele paletten her, men jeg led ikke valgets kvaler så veldig lenge, da mannen i huset motsatte seg dus rosa brannmur (kan ikke skjønne det?). Det ble altså ikke LADY 2024 Senses, men LADY 394 Varmgrå på min vegg, en tone jeg for øvrig er veldig fornøyd med, da den passer utmerket til resten av fargene jeg ellers har rundt meg (blant annet LADY 2024 Senses).

Brannmur malt med kalkmaling

Slik malte jeg mur med LADY Minerals:
• Murveggen ble vasket grundig med Jotun Spesialvask før maling, før jeg malte et grunnstrøk med LADY Balance i samme farge som jeg siden skulle bruke som toppstrøk med LADY Minerals (LADY 394 Varmgrå). Jeg gjorde dette fordi deler av veggen hadde to farger fra før, og jeg ville oppnå en så ensartet overflate som mulig før jeg gjøv løs med Lady Minerals. I de fleste tilfeller vil det ikke være nødvendig med et slikt understrøk, så lenge veggen er hel og ren.
• Alle kanter og hjørner ble maskert (blå maskeringsteip kan stå på over lengre tid, noe som er veldig praktisk!). Et godt tips er alltid å fjerne maskeringsteipen mens malingen fortsatt er våt etter siste strøk, noe jeg opplevde som spesielt viktig da jeg malte med LADY Minerals. Malingen har en tykkere konsistens enn annen maling, og ”stivner” kanskje mer enn den tørker på veggen, noe som gjør at også maskeringsteipen stivner og blir vanskelig å rive av i én bit når malingen er tørr. Det er altså ekstra viktig å fjerne teipen mens LADY Minerals fortsatt er våt!
• Jeg brukte en bred pensel på de store flatene, og en mindre pensel langs kanter og i hjørner. LADY Minerals er morsom å jobbe med, det blir som en liten treningsøkt å drive med slik villstryking! Jobb på kryss og tvers, og legg godt på med maling, er mine beste tips.
• Etter ett strøk med LADY Minerals var jeg i grunn fornøyd med veggen min. Man kan gjerne legge to strøk om man ønsker, og det finnes også et toppstrøk som beskytter mot for eksempel vannsøl, slitasje og små klisne fingre, nemlig Lady Minerals Sealer. Om jeg gjennomfører planen min om Lady Minerals på deler av kjøkkenveggene mine (jeg ser nemlig for meg at Lady 7163 Minty Breeze vil gjøre seg der), vil jeg nok avslutte med Lady Minerals Sealer for å sikre meg mot flekker som ikke går bort.

Om du vil ta en titt på hvordan det så ut da jeg malte, kan du sjekke ut DIY-videoen min:

Det fine trykket på veggen, Trekløveret 50×70, er fra dyktige Ert & Ris

Se flere kalkmalingsfarger og få tips av Jotuns fargesjef til gode kombinasjonsfarger her.

Avatar
Avatar

Ingrid – DIY-ekspert

Ingrid er for tiden gjesteblogger hos oss. Hun er superkreativ og elsker små DIY-prosjekter. Hun har en fantastisk god evne til å sette sammen vakre farger og trylle frem det nesten umulige fra en gammel stol, hylle eller kommode.

7685 Subtle Green – en subtil og anvendelig grønntone

I fargekartet CANVAS presenterer vi hele 4 grønne farger for 2024. En av disse er den dempede og herlige grønntonen…

La deg inspirere av mørke farger

Mørke farger gir et eksklusivt og elegant uttrykk i hjemmet, og vi benytter anledningen til å inspirere med noe av…

7686 Mindful Green – en balansert grønntone

Vårt nyeste LADY-fargekart, CANVAS, presenterer flere grønne fargenyheter – som for eksempel den dype, mørke fargen 7686 Mindful Green! La…

Vakker Oslo-leilighet med kalkmaling

Hjemme hos Emilie Frøyland er det grønt og beige som spiller hovedrollene. Bli med inn i det avslappende og lekre…

Bli med Eventyrlig oppussing til Vingelen

Den vakre fjellbygda Vingelen, et stykke utenfor Røros, er kledd i vinterdrakt, og gutta i Eventyrlig oppussing skal pusse opp…

Muted Coral i Pop-up på Oslo Design Fair

Fargenyheten fra Jotun, LADY 20217 Muted Coral, er det mange som har forelsket seg i. Vi var veldig stolte over å…