Ostekake med smak av jul

Ostekake med smak av jul

Lag en deilig ostekake med smak av jul! Kanskje blir dette julens nye favorittdessert? Oppskrift og foto: Annette Nordstrøm

Julens beste dessertkake

Noen smaker gir oss umiddelbare assosiasjoner til jul – og duften av julens krydder setter oss raskt i julestemning!

– Min favoritt blant alle kaker er ostekake, forteller Annette Nordstrøm. – Og jeg har laget denne i mange ulike varianter, men dette er den beste av dem alle. – Kaken er en perfekt dessert til jul. Lag gjerne kaken en eller to dager før servering; det er praktisk om man har gjester i høytiden.

Prøv min favorittkake i julen! Jeg tror du og dine gjester vil like den, sier Annette.

Annettes deilige ostekake i et rustikt og hyggelig miljø. Fargen på veggen bak er den sjokoladebrune fargen LADY Pure Color 10385 Belgian Brown.

Oppskrift – Ostekake med smak av jul

Dette trenger du:

Bunn

1 pakke havrekjeks
1 pakke pepperkaker
ca. 75 gr. smør (romtemperert)

Fyll

1 boks med lettrømme
1 boks med Philadelphia ost
3 dl fløte
ca. ½ dl melis
1 pk sitrongele (litt spares til topping)
½ dl knust hvit sjokolade
½ dl knuste pekannøtter
½ ts kardemomme

Topping/julesirup

4 stk stjerneanis
2 stk små kanelstenger
8 stk nellikspiker
4 ss honning
1 dl sukker
4 skiver fersk ingefær
½ l eplejuice
Ca 2 ss sitrongelepulver (en liten del av pakken som er brukt i fyllet)

Jeg elsker å servere kaker som har en wow-faktor, og nå til jul er det tid for det lille ekstra!

Slik gjør du

Julesirup

Jeg begynner alltid med koking av julesirupen. Denne bruker jeg ikke kun i kaken, men i masse annet i løpet av julen. (Den er perfekt som gløggekstrakt, eller som ingrediens i en juledrink). Så lag gjerne litt mer julesirup enn det du tenger til denne kaken.
Til kaken bruker du ca. ½ dl.

  • Hell eplejuice i en kasserolle. Legg i alt krydderet, sukker og honning.
  • Kok vesken ned sik at det kun gjenstår 2 dl av vesken.
  • Rør i kasserollen av og til mens det koker. Sil av alt krydder, og sett sirupen til nedkjøling.

Bunn

Knus kjeks/kaker til bunnen, bruk gjerne blender, da går det på et blunk. Ha de knuste kjeksene over i en bolle og rør inn det romtempererte smøret med de knuste kjeksene, til smøret er skikkelig fordelt. Fordel kjeksblandingen jevnt ut i bunnen av kakeformen.

Fyll

Start med geleen, som skal være romtemperert før bruk i kaken:  Kok opp vann til geleen – bruk halv menge vann av det som står på pakken (ca. 2 dl). Bland ut gelepulveret i det kokte vannet.  Ca. 2 ss av gelepulveret spares til toppingen.

  • Miks sammen rømme, Philadelphia ost, fløte og melis. Hell så i den nedkjølte geleblandingen i en tynn stråle. Miks røren godt.
  • Vend så i de knuste hvite sjokoladebitene og pekannøttene, og dryss i kardemommen.
  • Hell røren over bunnen i formen og sett den til kjøling.

La kaken stå i ca 4 timer i kjøleskapet, så den er stiv før du påfører toppingen.

Topping

Kok opp litt vann, ca. ¼- ½ dl. Bland ut gelepulveret, som du har satt til side, i det kokte vannet. Bland så i ½ dl av den nedkjølte julesirupen og bland godt. Sørg for at geletoppingen er romtemperert før du heller den på toppen av kaken i kakeformen.
Sett så kaken tilbake til nedkjøling. Kaken er klar til pynting og servering etter ca. 2 timer.

Pynt

Først må man få kaken ut av formen og over på et serveringsfat. Jeg brukte fjøl for en litt rustikk look.

Jeg pyntet med noen pepperkaker, dem dyttet jeg bare på høykant ned kaketoppen slik at de står litt opp. Etter det tok jeg noen einerkvister fra hagen og la rundt kanten på fjølen. Så stakk jeg et par kanelstenger i kaken og strødde pekannøtter rundt. Etter det strødde jeg over litt revet hvit sjokolade. Til sist la jeg delte ferske fiken rundt på kaken og kanten.

Tips! For å få en frosset look på fikenene kan du legge fikenbåtene i fryseren i en pose, så de blir skikkelig nedkjølt. Ta deretter litt sukker i posen og riste dem godt, slik får de en frosset look, uten at sukret smelter med en gang.

Server kaken til dessert eller til kaffen, og nyt den herlige julesmaken.

Håper det smaker!
Annette

Kaken er pyntet med fiken, kanelstang, pekannøtter, kokos, revet hvit sjokolade og pepperkaker. Pynt gjerne med gran- eller einerkvister.

Oppskrift og foto: Annette Nordstrøm

Se hvordan Annette har pyntet hytta til jull!

Barbro
Barbro

Barbro – Brand Manager

Barbro har lang fartstid i Jotun, og har jobbet med både eksteriør- og interiørmalinger i en årrekke. Som prosjektleder for Jotuns mange fargekart, og gjennom ulike samarbeid og oppussingsprogrammer, skaper hun inspirasjon til fornyelse av ditt hjem.

Fargerikt på landstedet til Petra Tungården

En fargerik familie på et fargerikt landsted. Slik vil Petra Tungården beskrive livet på gården deres i Norrtälje i Sverige….

Fra rotete til eventyrlig hytte på Hitra

Gutta reiser til Hitra for å pusse opp det som ser ut som en fjellhytte på avstand. Her er det…

Vakkert interiør med 20217 Muted Coral

Med 20217 Muted Coral som bakteppe kan du forvandle intetsigende rom til soner hvor kreativiteten og energien din kan få…

Slik bruker du det nye fargekartet – NUANCES!

Det nye globale fargekartet fra Jotun, NUANCES, presenterer en fargekolleksjon med 30 farger i toner av blått, grått, fersken, gult, beige…

Nyanser av grønt fra fargekartet NUANCES

Myke, naturlige nyanser av grønt skaper en rolig og samlende atmosfære, samtidig som de gir rom for mer dristige aksenter…

Eventyrlig jubileumspremiere i Vesterålen

Jippi – Eventyrlig Oppussing er tilbake, og det med jubileumssesong – sesong nummer 10! Turen går til Hovden i Vesterålen…