Skandinavisk samtidsdesign til Milano

Skandinavisk samtidsdesign til Milano

Unike produkter for stille øyeblikk

Den store, årlige møbel- og interiørmessen i Milano, går av stabelen i april, og for andre gang samarbeider Norwegian Crafts, Klubben og Jotun om en norsk satsning. Det norske samarbeidsprosjektet ”Structure – Norwegian contemporary crafts and design ” skal presentere noe av det ypperste av norsk design og kunsthåndverk. Dette er et fantastisk utstillingsvindu for de 26 norske designerne som er håndplukket til denne unike utstillingen. Det ligger mye imponerende arbeid bak en slik deltagelse, og vi har spurt et knippe av de utvalgte designerne hva som kjennetegner nettopp deres arbeid og design. Denne gangen er det Falke Svatun og Bjørn van den Berg. Les også om designsukesessen Kneip.

Spennende designsamarbeid
Falke Svatun og Bjørn van den Berg er to selvstendige møbel- og produktdesignere. Falke har en minimalistisk tilnærming i sitt design, ofte med historiske referanser. Bjørn er opptatt av å skape design som påvirker sansene og bidrar til en opplevelse av tilstedeværelse. De er begge opptatt av å lage unike produkter som skaper stille øyeblikk, og beskriver sitt design som en form for skandinavisk samtidsdesign.

Til Structure har de samarbeidet om gulvlampen Aerial i stål og norsk granitt. Lampen som er justerbar er designet for bruk i ulike settinger i hjemmet. Lampen kan tiltes i ulike posisjoner, og dens høyde og kurve gjør at den kan strekkes over for eksempel en sofagruppe eller et spisebord. – Dette er et samarbeidsprosjekt vi er veldig stolte av, forteller designerne.

Falke skal også stille ut vasen, Tumble – som på en fascinerende måte kan stilles på kanten av en vinduskarm eller en hylle.

Materialvalget styres av ønsket opplevelse
Bjørn har ingen foretrukne materialer, men har jobbet mye med metaller. – Det viktigste for meg er opplevelsen jeg ønsker å skape i produktet, så velger jeg materialer ut i fra dette, sier Bjørn. – Selv om det har vært mye metaller til nå, kan det godt være jeg kommer til å arbeide med andre materialer som tre og tekstil i fremtiden.

Falke-structure-milano-jotun-lady

Design: Falke Svatun

Falke er også åpen når det gjelder valg av materialer. – Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for det industrielle i stål, men har jobbet både med tre, stål, messing, stein og keramikk. I fremtiden ønsker jeg å utforske mange tradisjonelle, men også uortodokse materialer, forteller han.

Finner inspirasjon overalt!
– Inspirasjon kan treffe når som helst, og det kan være helt hverdagslige ting, forteller Falke. Bjørn fortsetter – Inspirasjonen kan komme når jeg grubler på bussen, tegner eller gjør noe hyggelig med venner. Ellers inspireres jeg av mennesker som tenker nytt, alt fra familie, lærere, flinke kokker så vel som designere. Inspirasjonen i for eksempel fargebruk kan jeg hente fra naturen, fra et maleri eller farger jeg ser ute i bybildet. Det hender jeg bruker farger i prosjekter dersom det kan gi en ekstra verdi i form av spennende kontraster, forteller han.

Bjørn Van der Berg

Design: Bjørn van den Berg

– Jeg kan la meg inspirere av hvordan et veiskilt er satt sammen, hvor det endelige sluttproduktet for utenforstående ikke nødvendigvis har noen link til veiskiltet. Det skjer mye i prosessen underveis, sier Falke. – Når det gjelder farger, bruker jeg ofte diskré farger, som svart, hvitt og ukulørte farger. For meg er det viktig å la forskjellige teksturer, og materialenes naturlige farger, være i fokus, sier han. – Ellers fasineres jeg av gamle arbeider av italienske og franske designere/ arkitekter. De klarte å finne en balansere mellom det konkrete, funksjonelle og nærmest bisarre i sine produkter.

Produkter med lang levetid
Designerne mener at vi ser en tendens til at folk er mer selektive når de kjøper design, og er opptatt av å kjøpe produkter de virkelig liker og kommer til å ha glede av i lang tid. – Vi håper at denne tendensen fortsetter, og at kundene våre ser på våre produkter på denne måten, sier de.

– Drømmen vår er å designe produkter på fulltid og arbeide med flinke og dedikerte samarbeidspartnere, forteller Bjørn. Full faglig frihet, er Falkes høyeste ønske.

Bjørn og Falkes interiørtips til folket!
– Innred hjemmet ditt med få gjenstander som betyr noe for deg. Ikke stress innredningsprosessen. Sitt heller på gulvet og spar til den sofaen du ønsker deg aller mest. Vær bevisst hva slags gulv du velger – rommene blir aldri finere enn gulvet, avslutter designerne.

Bjørn van den Berg :
Har stilt ut sine arbeider i Stockholm, London, Milano og Tokyo. Lanserte i 2015 speilserien Aura for den danske produsenten New Works.

Falke Svatun:
Er utdannet industridesigner i Sydney og har arbeidserfaring fra designkontorer i København. For den danske produsenten Menu har han designet spisestolen Synnes og telysholderen Shadow play.

Utstillere på Structure – Norwegian contemporary crafts and design:
Marianne Andersen    Millie Behrens    Bjørn van den Berg    Kristine Bjaadal    Anja Borgersrud, Barmen og Brekke    Ann Kristin Einarsen    Andreas Engesvik    Lars Beller Fjetland    günzler.polmar    Elin Hedberg    Thomas Jenkins    Kneip    Anette Krogstad    Runa Klock    Aron Li    Noidoi    Kristin Opem    Christina Peel    Sara Polmar    Sara Skotte    Martin Solem    Falke Svatun    Sverre Uhnger    Vera & Kyte    Kiyoshi Yamamoto

#structure16

Jotun er opptatt av å fremme norsk design, og er en av hovedsponsorene til den norske utstillingen Structures – contemporary crafts and design. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Norwegian Crafts, Klubben og Jotun, og utstillingen vil finne sted under den store møbel- og designmessen ”Salone del Mobile”, i Milano 12-17 april.

Barbro

Barbro – Digital redaktør

Barbro har lang fartstid innen interiør og farger. Hun jobber med utvikling av Jotuns mange fargekart. Gjennom ulike designsamarbeid, messer og oppussingsprogrammer, skaper hun inspirasjon til fornyelse av ditt hjem.

Varm og eksklusiv farge til soverommet

Marlene fant den perfekte lune fargen til sitt soverom i den nye LADY Wonderwall 11175 Adventure. Jeg ønsket meg et…

Tidløst bad hos Frida Fahrman

Frida Fahrman nyter for tiden sitt deilige bad, som har blitt et herlig og harmonisk rom i huset. Det føles…

Et barnerom som vokser med barnet

Med LADY Wonderwall får veggene en holdbar overflate på barnerommet. Få tips til hvordan du kan oppdatere rommet med enkle…

Magisk stemning og 17. mai-feiring i hagen!

Hipp hipp hurra – snart er det 17. mai! Få tips til hvordan du kan skape en flott ramme rundt…

Deilig kake til 17. mai feiringen!

Hipp hurra for 17. mai! Vi feirer dagen med en lekker, rød fløyelskake – eller Red Velvet kake, som er…

Lidenskaplig opptatt av estetikk!

Marianne Haga Kinder, for mange kjent gjennom Instagram-profilen @inspirasjonsguidennorge, bor i et vakkert funkishus på Ullern. Bli med på visning…

Go to top