Aina Sollie Steen med enkle prinsipper for bedre fargevalg

Aina Sollie Steen med enkle prinsipper for bedre fargevalg

Aina Sollie Steen, kjent fra Tid for hjem og Sommerhytta, er en person vi har skikkelig sansen for. Vi ble derfor i fyr og flamme da hun spurte om vi skulle samarbeide om hennes nye onlinekurs som blant annet handler om fargevalg og fargelære.

Åpne malingsbokser med ulike varme farger. Foto.

Nydelige og varme LADY-farger Aina har valgt ut til sitt nettkurs. Her ser vi blant annet 1369 Sol, 1337 Korngul, 1987 Oker, 10428 Masala og 10001 Dijon Yellow.

For Aina var Jotun LADY det naturlige valget.

– I Jotuns univers av farger og nyanser, og ikke minst kvalitet og erfaring, vil alle kunne finne sin drømmepalett, mener Aina.

Gode forberedelser er essensielt for et godt fargevalg

Forberedelsene er i følge Aina noe av det viktigte du gjør når du skal i gang med fargesetting. Det er verdt å bruke tid på avgjørelsene i forkant av prosjektet for å sikre et godt og varig resultat.

Åpne malingsspann med kjølige fargetoner. Foto.

Vakre og kjølige fargepalett med blant annet 6350 Soft Teal, 6379 Cityscape, 4423 Kilden, 5351 Havbris og 3206 Lys Aubergine.

Et lurt tips er å kjøpe noen prøvebokser med hjem og male en del av veggen. Lyset forandrer seg i rommet gjennom dagen. Ved at du faktisk maler litt så sikrer du at fargen er den riktige i både dagslys og på kveldstid.

Hvilke farger du liker er en individuell smakssak. Men det er mye du kan ta med deg gjennom noen enkle prinsipper innen fargelære.

Fargeprøver. Foto.

Enkle prinsipper for gode fargevalg

I kurset snakker Aina på en forståelig måte om hvilke prinsipper som gjelder. Du får eksempelvis et innblikk i hvordan du kan jobbe med komplimentærfarger, fargekoordinering og ulike fargepaletter.

Med litt forkunnskap og enkle tips, er det lett å ta riktig fargevalg som vil vare litt lenger.

– Vi vet fra fargepsykologiens verden at toner fra den varme siden av fargesirkelen gir oss energi. Farger fra den kjølige siden roer oss ned. Dette kan være et nyttig verktøy  for deg når du skal velge ut farger til husets rom og dets ulike funksjoner.

Kvinne sittende på kne og maler. Foto.

«De tre store» – Vegger, gulv og himling/tak

I kurset snakker Aina mye om «de tre store»; vegger, gulv og himling/tak. For å skape en heletlig harmoni i et rom må disse jobbe sammen.

– Når det kommer til fargevalg på «de tre store» er det mange veier å gå. Men uansett hvordan vi ser på det må vi ta hensyn til himlingen. Den utgjør en så stor prosentandel av det totale inntrykket at vi er nødt til å ha den med i vurderingen når vi snakker om fargekoordinering.

Et lyst og nymalt kjøkken med tak i LADY Perfection 9918 Klassisk Hvit i møte med vegger i LADY Pure Color 10683 Cashmere.

Ved å male en lys tone i taket oppnår man en reflekterende effekt i hele rommet, spesielt fra utelyset. Dette vil være med å gi værelset en større romfølelse, forteller Aina.

Ønsker du en mer eksklusiv følelse i rommet, kan du går for en mørkere tone i taket.

Soverommet til Elisa Røtterud

Slik har Elisa Røtterud malt sitt soverom – med en mørkere farge i taket osm gir et dempet, rolig og eksklusivt uttrykk på rommet. Soveromsveggene er malt med LADY Pure Color i 4629 Skyggeblå. Taket er malt med LADY Perfection i 4629 Skyggeblå. Garderobeløsningen er malt med LADY Supreme Finish Pure Matt i 6379 Cityscape.

Hva slags maling?

Til slette vegger anbefaler vi LADY Pure Color. Til vegger av tre og panel er det LADY Supreme Finish som gjelder. Til tak velger du LADY Perfection.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vakreste maling noensinne – supermatt
 • Supermatt eksklusivt utseende
 • Unik fargeopplevelse
 • Slitesterk
 • Dekkgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

Markedets beste maling – til tre og panel
 • Enda vakrere finish – selv på dører og lister
 • Ekstremt slitesterk
 • Suveren flyt
 • Pure Matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

 LADY Perfection

LADY Perfection

Perfekt, helmatt tak
 • Enkel å påføre – uten drypp og søl
 • Vakkert og skjoldfritt resultat
 • Stort fargeutvalg
 • Dekkgaranti

– Du kan også gå for samme farge på vegg som i taket. Eventuelt variere glansgraden på listverk, dørblad og gerikter* for en sømløs og elegant opplevelse, beskriver Aina.

* gerikt er listen som dekker fugen mellom dør- eller vinduskarm og veggkledning.

Aina forteller videre at det finnes uendelige muligheter når det kommer til å fargesette vegger. Hun foreslår eksempelvis å male den nederste delen av veggen (ca 100 cm. inkludert gulvlist), i en dypere tone enn det resterende øverste feltet. Deretter kan himlingen males i en litt lysere nyanse enn veggen igjen.

– Graderte vegger som dette vil garantert gi deg et kompliment for arbeidet du har lagt ned, avslutter Aina.

Vi digger å bli inspirert av Aina og hennes fabelaktig tips til fargevalg og innredning! Takk for praten, Aina!

Sjekk ut vårt nyeste fargekart for mer inspirasjon.

Har du lyst til å ta Aina Sollie Steen sitt nettkurs, så finner du det her.

Avatar
Avatar

Audun Ibenholt – Digital Content Manager

Audun har skrevet blogg og jobbet med tekst i hele sitt voksne liv. Han er opptatt av merkevarebygging, kommunikasjon og tydelig språk. Sammen med Jotuns egne fargeeksperter og andre samarbeidspartnere ønsker han å inspirere og motivere til å komme i gang med oppussingsprosjekter - både små og store.

Bella – En energirik oransjetone

Få glødende kreativitet og energi inn i hjemmet! 2489 Bella er en av våre virkelige favoritter fra det nye fargekartet…

Smakebiter fra Oslo Design Fair 2023

På åpningsdagen til Oslo Design Fair fikk vi flere smakebiter på interiørtrendene for det kommende året. Bildet over viser kjøkken…

Finn den rette balansen – med LADY Balance

Vibeke Klemetsen føler seg veldig mye roligere og mer i balanse når hun har det ryddig og behagelig rundt seg….

Totalfornyelse av gammel dikterstue

I sesongens andre episode pusser Tid for hjem-gjengen opp en gammel dikterstue i Kalfarlien i Bergen. Dikterstuen har en fantastisk…

Slik bor vår fargerådgiver Annika

Våg å satse på mørke farger! Se så fint det blir med den mørkeblå nyansen 4744 Sophisticated Blue i fargerådgiver…

Tid for hjem endelig tilbake!

Yes! Endelig er en ny sesong av Tid for hjem på TV – og som tidligere sesonger er Jotun LADY…