Familiehytta på Sjusjøen

Familiehytta på Sjusjøen

Inger Marie Grini og familien ønsket seg «det enkle liv» på familiehytta på Sjusjøen, og det skulle være helt fritt for oppussing. Men så begynte det å dryppe fra taket. – Se før- og etterbilder fra hytteprosjektet.  

Drømmen om egen hytte

-Ok, vi kjøper den hvis du lover at vi ikke skal pusse den opp! Det var beskjeden Inger Marie Grini ga sin samboer Øystein, da han foreslo å legge inn bud på hytta på Sjusjøen.

Familien på fire bor svært sentralt i Oslo, men de vil helst ut av byen i helgene. Derfor hadde de leid ulike hytter i noen år, og var ganske fornøyde med det. Samtidig var de lei av å pakke bilen full av alt utstyr og full utvasking av leiehytter. Det var mye styr, så vi drømte litt om hvor enkelt det måtte være å eie noe eget, forteller Inger Marie.

Fotograf Inger Marie Grini og fam.

Inger Marie Grini, samboeren Øystein og deres to barn, elsker hyttelivet på Sjusjøen!

Ikke et oppussingsprosjekt…

De var på flere visninger, og denne hytta hadde de slått fra seg. – Den oppfylte ingen av våre krav, sier Inger Marie. – Den opprinnelige hytta fra 60-tallet, og med et like stort påbygg fra 80-tallet – og de delene hang ikke ordentlig sammen engang. Det var små vinduer, vegg til vegg-teppe på gulvet og et beist av en peis.

Med en felles intensjon om at det skulle bare være hytte – og ikke et oppussingsprosjekt, ble hytta allikevel kjøpt.

FØR og ETTER: Familiehytta på Sjusjøen fikk total forvandling med ny takhøyde i stua!

Drømmer i oppfyllelse

­– Familien nøt hyttelivet i halvannet år, men en dag dryppet det fra taket. – Da vi begynte å undersøke skjønte vi at vi måtte ha helt nytt tak, bytte deler av fasaden og flere vinduer.

Og dermed var de i gang. Når de først skulle rive taket kunne de kanskje oppfylle drømmen om takhøyde? Og nye vinduer medførte at man kunne velge større vindu, lavere plassert slik at man kan se ut når man sitter i sofaen.  – Vi måtte til slutt begrense oss selv, for det baller fort på seg. Vi ønsket ikke å skrelle bort all historie i oppussingen heller, sier Inger Marie.

I stuekroken er nesten alt nytt, med Landskrona sofa fra Ikea, stuebord fra Tonning & Stryn og lenestolene Glidestol Biri er et kupp fra Finn.no.  Taklampen Dokka og leselampen Birdie Floor fra Northern. Gulvteppe fra Hay. Ovnen fra Jøtul er designet av Anderssen & Voll, og varmer hytta bedre enn den store peisen som sto her før, helt uten å lage røyk. Kisten i hjørnet sto i hytta og brukes til ved. Oppå står lampen Terne fra Skagerak, en treskål fra KollektedBy og en snurrebass fra Kristina Dam. Den hengende lysestaken av Kristina Stark var det første Inger Marie kjøpte til hytta.

Stuen er blitt et helt annet sted etter at taket ble løftet og vegg og gulv nytt. Takstolene er de originale, men de er pusset og lakket med Jotun Panellakk i samme nyanse som det nye taket – lagt med panel fra Moelven, samme som på veggene. Gulvet er også fra Moelven, Arctic i heltre furu.

 JOTUN Panellakk

JOTUN Panellakk

 • Lysner og fargesetter gulnet og tidligere behandlet underlag
 • Fremhever og bevarer trestrukturen
 • Enkelt å få et fint resultat. Tørker raskt.

Ombygging og oppussing

Etter et drøyt år med ombygging og oppussing, både inne og ute, er eierne storfornøyde med resultatet. – Det viser seg at når de store tingene er på plass – et skikkelig tak, godt med dagslys og et deilig gulv å stå på, så blir det mye enklere å gjøre det fint rundt seg, sier Inger Marie. Og fint er det blitt. Lyst, renlinjet, med kvalitetsmaterialer og gjennomført stil.

Spilene som skiller stuedelen fra kjøkkenet står også i skillet mellom 60-tallet og 80-tallet, og bidrar som en visuell påminnelse om at gulvet ikke går i flukt – så man må ta et lite trinn. – Her bidro håndverker med å foreslå at vi valgte kvistfri plank til spilene, jeg ante ikke at det fantes – men det gjør virkelig en forskjell, sier Inger Marie. Spisebordet er kjøpt på Raufoss brukthandel, benken hadde de fra før, og den har praktisk oppbevaring under setet, og er nesten full av brettspill. – Stolene fulgte med hytta, de var noe av det beste med kjøpet syntes jeg i begynnelsen, sier Inger Marie. Gulvteppe fra Hay og taklampen Acorn fra Northern. På bordet står en ildhane i støpejern fra Nedre Foss/Norway Designs og en keramikkvase fra Frama.

Jotun Panellakk utjevner fargeforskjeller slik at de nye panelene og de gamle takstolene ser helt like ut. Det er som et mirakel!

Ny takhøyde gjorde hele forskjellen

Jeg er mest fornøyd med taket, både innvendig og utvendig. Jeg sa en gang før vi pusset opp at hvis jeg ønsket bare én ting, så var det takhøyde i oppholdsrommet. Før kunne jeg rekke opp til taket på bar fot, og jeg er bare 170 cm høy. Stua virker dobbelt så stor nå, men det handler også litt om at vi har flyttet terrassedøra og fått inn flere/større vindu.

Den beste forvandlingen er taket, både ute og inne. Innvendig pusset vi takstolene og lakket med Jotun Panellakk, som utjevner fargeforskjeller slik at de nye panelene og de gamle takstolene ser helt like ut. Det er som et mirakel!

Takstolene er de originale, men de er pusset og lakket med Jotun Panellakk i fargen 90028 Dyp Hvit, som tilnærmet lik nyansen på nye takpanelet.

Kjøkkenet Torhamn fra Ikea er i massiv lakkert ask, hvor hver dør er unik med treets naturlige variasjoner i åremønster. Benkeplaten fra Ikea er ask-mønstret laminat og skulle være midlertidig, men Inger Marie liker den så godt at hun tror den får bli. Veggene og gulvet er de opprinnelige fra 60-tallet, men gulvet er malt i nyansen 10964 Smoked Oak fra Jotun, med Trestjernes gulvmaling i matt glansgrad. – Man kan se skjoldene etter overskapene på veggen, som forteller en historie om hytta, sier Inger Marie. Filleryen er fra svigermor, taklampen er den originale fra 60-tallet, kost og brett fra Granit.

Fritidsbolig

– Målet har hele tiden vært at vi skal ha en fritidsbolig, med vekt på fritid, men det gjør jo ikke noe at det er fint også. Vi har valgt varige materialer som medfører lite vedlikehold og møbler med varig kvalitet. Forskjellen nå, er at vi føler mer ansvar for stedet, og det er en følelse som tilfører hytta en ekstra verdi. Nå er den vår på ekte, og den skal bli i familien lenge. Mye lenger enn oss.

Kjøkkenet er nytt og praktisk, men den nostalgiske atmosfæren er beholdt.

Soverom i nye farger

På hovedsoverommet er skapet er tatt ut og erstattet med skap i fotenden av sengen, ved døren. Veggene er malt i matt glansgrad med LADY Supreme Finish for tre og panel i den dempede grønntonen 7613 Northern Mystic. Det profilerte panelet som er i rommet er av samme type som var i stuen før, men når det er malt blir inntrykket mer dempet og profilene ikke så plagsomt, synes Inger Marie.

Sengen Björksnäs fra Ikea er i bjørk, med linputer på gavlen opphengt i skinn. Sengetøy fra Høie, nattlampe fra Northern.

 Jotun Kvist- og sperregrunning

Jotun Kvist- og sperregrunning

 • Isolerer kvister og misfarget underlag
 • Kvistlakk og grunning i ett
 • Sperrer nikotin, sot og kvister

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suveren finish – selv på dører og lister
 • Ekstremt slitesterk
 • Suveren flyt
 • Matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Det gulnede takpanelet er behandlet med to strøk Jotun Panellakk 90028 Dyp Hvit. Veggene er grunnet med Jotun Kvist- og Sperregrunning og malt med LADY Supreme Finish Matt 7613 Northern Mystic. Gulvet er malt med Trestjerner Gulvmaling 10964 Smoked Oak

Gulvet er malt med matt Trestjerner Gulvmaling i fargen 10964 Smoked Oak

Barnerom med køyer

Barnerommet har to plassbygde køyesenger. – Det var en utfordring å finne god høyde på overkøyen, som gjør at man kan sitte på underkøyen og lese uten å slå seg i hodet, samtidig som det må være plass oppe også, sier Inger Marie.

Vegger og senger er malt i fargen 12076 Modern Beige, med matt glansgrad i LADY Supreme Finish; maling for tre og panel. Det gulnede takpanelet er behandlet med to strøk Jotun Panellakk 90028 Dyp Hvit.

Vegger og senger har fått fargen 12076 Modern Beige, malt med matt LADY Supreme Finish Sengetøyet i krepp er fra Høie, radiator fra Glamox, mens nattlampene, krakkene og taklampen er fra Ikea.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Suveren finish – selv på dører og lister
 • Ekstremt slitesterk
 • Suveren flyt
 • Matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

FØR: – Barnerommet var nostalgisk og koselig med røde gardiner i ull og gulnede furuvegger.  

Rom for besøk

Gjesterommet er det eneste av soverommene som har nye vegger, ettersom det ble påvirket av påbygget i gangen. Rommet måler bare 1,9 x 1,9 meter, men det er akkurat blitt plass til en køyeseng med stor seng nederst. – Selv om det ikke er full dobbeltseng, er det fint å ha plass til en hel familie hvis vi skal ha besøk, sier Inger Marie.

Sengene på gjesterommet er bygget på stedet og behandlet med Jotun Panellakk 90028 Dyp Hvit.

Sengetøy fra Høie, lampe fra Ikea og nattbordet Stilk av Form & Refine er fra Houz.

 JOTUN Panellakk

JOTUN Panellakk

 • Lysner og fargesetter gulnet og tidligere behandlet underlag
 • Fremhever og bevarer trestrukturen
 • Enkelt å få et fint resultat. Tørker raskt.

Mer hytteinspirasjon? Koselig og lunt soverom på hytta

Ny gang og bad

Gangen er nybygget, her var det svalgang før. Her er god plass til garderobe, og takhøyden utnyttes med en plassbygget hylle, mens en kommode fra Ikea holder votter, briller og annet utstyr. Benken fra Øysteins barndomshjem er et nødvendig møbel når sko og slalåmstøvler skal av og på. Taklampene er fra Ikea.

Gulvet har keramisk Pro Stone flis fra Modena over deilige varmekabler, i fargen antracit som ligner skifer. Veggene har hvitlasert sprekkpanel fra Moelven.

Badet er enkelt tilgjengelig innefra, men mulldoen er byttet ut med to forbrenningstoalett som er mye enklere å bruke. – Vi har en tank som vi fyller med vann fra brønnen. Det er litt tungvint, men bedre enn uten vann, og dessuten blir vi veldig oppmerksomme på vannforbruket vårt når vi må bære alt selv. Området her opplever ofte vannmangel, så vi er heldige, sier Inger Marie.

Innredningen på badet er fra Ikea.

I gangen står den gamle ovnen som ble satt inn på 60-tallet. Den fyres av og til opp, ettersom dette er området hvor familien tørker klær. I enden av gangen er god plass til garderobe, med kommode fra Ikea. Hyllen er original plassbygget. Terne bordlampe fra Skagerak, hengende lysestake fra Kristina Stark.

Foto og styling: Inger Marie Grini – Tekst: Eva Høydalsvik 

Barbro
Barbro

Barbro – Digital Redaktør

Barbro har lang fartstid innen interiør og farger. Hun jobber med utvikling av Jotuns mange fargekart. Gjennom ulike designsamarbeid, messer og oppussingsprogrammer, skaper hun inspirasjon til fornyelse av ditt hjem.

Sommerhytta 2022 – her er vinnerhytta!

Sommerhytta 2022: Sara og Ibrahim vant gullhammer for det flotte kjøkkenet – og gikk seirende ut av Sommerhytta på TV…

Naturlig vakkert på hytta

Naturlig og vakkert på hytta med LADY Pure Nature Interiørbeis. – Hent naturen inn i interiøret og skap den lune…

Nye hyttepaletter fra LADY!

Vi gleder oss til å inspirere deg med tre nye, vakre hyttepaletter fra LADY. Bildet over er en smakebit fra…

Sosialt rom med pizzaovn

Et eget rom med pizzaovn! – I første episode av ny sesong, forvandlet Tid for hjem det gamle fjøsbygget til…

Strøken hytte ved foten av Gaustatoppen

I sesongavslutningen byr Eventyrlig Oppussing og Halvor Bakke på et fantastisk prosjekt! – Se bildene fra hytta med utsikt til…

Eventyrlig tømmerhytte i Rennebu

Eventyrlig Oppussing har forvandlet ei gammel tømmerhytte, til den lekreste familiehytte i lune farger. Veggpanel: LADY Supreme Finish Matt 8546…