Farger er vitaminer for hjernen!

Farger er vitaminer for hjernen!

At farger gjør noe med sinn og stemning er noe vi alle vet, men som vi kanskje ikke alltid er så bevisst på allikevel. Karl Rydberg er arkitekt, psykolog og fargeekspert og jeg hadde gleden av å høre ham på ifi.no sitt trendseminar i går.

Karl Rydberg ifi fargepsykologi

Her er Karl Rydberg sammen med lederen for ifi.no Bjørg Owren. Foto: Guri Haram/ifi.no

Karl er full av kunnskap om hva farger gjør med oss – og som han sa etter foredraget sitt: «Dere kommer i hvert fall til å huske hvilke farger jeg hadde på meg!»

Han sier at farger og lys er som et program til hjernen. De sender informasjon til hjernen og fungerer som vitaminer. Hjernen trenger vitaminer for at vi ikke skal bli syke. Den mørke vinteren her i Norge, hvor det er mørkt i flere måneder sender få signaler til hjernen. Da får den for lite informasjon og faller i søvn. Det er derfor mange opplever såkalt vinterdepresjon.

Det menneskelige øyet er hjernens speil og er en del av hjernen. Karl henviste til Grønlandsboerne som kler seg i fargerike drakter som erstatning for lyset. Vi i Jotun ser dette blant i form av fargevalg på hus utendørs. I Nord-Norge selges mye mer fargesterke farger enn andre steder i landet. Om vinteren trenger vi sterke farger og et intenst lys. Hvite vegger på sykehus er en katastrofe, sier Karl. Han går så langt som å si at vi trenger farger for å overleve. Og det er jo vi selvfølgelig helt enig i! :)

Det å jobbe for eksempel på et kontor med dagslys, kontra et kontor i en kjeller kan slå ut på både trivsel og antall sykemeldingsdager.

Vi mennesker klarer å oppfatte utrolig mange forskjellige fargenyanser. Menn klarer å oppfatte ca 1 million nyanser, mens vi kvinner klarer å oppfatte opptil 10 millioner nyanser. Men det hadde vi kanskje en anelse om? :) Leonardo Da Vinci forsket på hvor mange farger han ville trenge for å male hele verden. Og han kom frem til at han trengte 4 farger: Rødt, gult, grønt og blått. Og om man velger den ene fargen kontra den andre, så sender dette ulike signaler til hjernen. Utrolig spennende!

 

Rød

Rødt er blodets farge og er den sterkeste av alle farger. I løpet av et hundredels sekund klarer vi å oppdage den. Rødt signaliserer blodet, muskler, kraft, energi, pasjon og varme. Og det er derfor den ofte blir brukt på teatre, «den røde løperen», i sportssammenhenger etc. Rødt stimulerer til diskusjon, argumentasjon og stimulerer adrenalinet. En spennende farge som brukt på riktig måte, kan være veldig effektfull. Den herlige korallfargen LADY Sorbet gir masse energi og er en herlig kontrastfarge.

 

Rødfarge korall LADY Sorbet

Krakken er malt i den rødoransje korallfargen LADY 2607 Sorbet og LADY 10429 Diskret

Gul

Gult er solfargen. Og som vi trenger den nå! Vi kjenner at hver eneste varme solstråle gjør oss godt. Gult stimulerer hjernefunksjonen og er spesielt viktig på vinteren når vi har underskudd på lys. Hva med å male et gult felt på for eksempel på hjemmekontoret? LADY Spontan er en herlig gulfarge som med stort hell kan brukes som kontrastfarge. Gult stimulerer til kreativitet og er en flott farge å bruke når man skal arrangere konferanser, ha brainstormingsmøter etc. Er det derfor post-it lappene er nettopp gule mon tro? :)

 

Gulfarge LADY Spontan

Herlige gulfargen LADY 10342 Spontan! Veggen bak er malt i LADY 5262 Sval Sjø.

Grønn

Grønt henspeiler til bladet og gir en illusjon av natur. Det er en farge som er behagelig for øynene, menneskenes øyne fungerer godt med grønt, vi er skapt for å være ute. Det er naturlig. Karl sier at dette er grunnen til at man på 60-tallet startet å bruke grønt i operasjonssalene hvor manskal stå i mange timer og utføre livsviktig arbeid. Det er også mange industrimaskiner etc. som er grønne, nettopp fordi man skal kunne stå og jobbe i flere timer uten å bli sliten i øynene. Grønt symboliserer også sikkerhet, det er derfor alle nødutgangsskilt er nettopp grønne. En behagelig blågrønnfarge er LADY 6084 Sjøsmaragd. En flott farge hvis du ønsker å ta inn en ganske kraftig, men behagelig farge inn i interiøret.

 

Grønnfarge LADY Sjøsmaragd

 LADY 6084 Sjøsmaragd

Blå

Blå er nattens farge. Den er beroligende og faktisk den fargen flest i verden liker. I følge Karl er det 60%, statistisk sett, av menneskene i hele verden som har dette som sin favorittfarge! Noen sykehus har vært bevisste på dette og plasserer blant annet nyopererte i blåmalte rom. Blått gir oss følelsen av mindre problemer, vi tar det med ro. Derfor er blåfarger ideelle til soverom. Tenk å legge seg til ro i et rom malt med for eksempel fargen Sval Sjø eller den litt mørkere og lekre Blåtind. Begge fra LADY Spring & Summer Collection 2013. Nina har laget en flott artikkel om noen av våre vakreste blåfarger, ta gjerne en titt på den for inspirasjon.

 

Blåfarge LADY Sval sjø

Avslappende å hvile blikket på dette vakre bildet, ikke sant? Veggen er malt med LADY 5262 Sval Sjø.

Ja, farger er finurligere og vidunderlige. De påvirker oss hele tiden. Og dette er noe våre fargeeksperter er bevisste på når de utvikler nye farger. Vi har jo de siste årene omgitt oss med mange vakre beige, hvite og gråtoner som har preget hjemmene våre, men kanskje det er på tide å slippe inn noen av de litt mer sterke fargene? I hvertfall på noen elementer. Mal et felt på en vegg, et gammelt møbel, en fondvegg eller lignende. Skap akkurat ditt personlige uttrykk og den stemningen du føler du har behov for når du oppholder deg i nettopp det rommet. Lisbeth Larsen sier at det er Tid for kontraster og kanskje det er en flott måte å sende noen nyttige og relevante signaler til hjernen!

Apropos det at vi mennesker kan skille mellom flere millioner ulike fargenyanser, så er ikke en hvitfarge en hvitfarge. Les Ninas nyttige og mye leste bloggartikkel «Hvitt er ikke bare hvitt» hvis du er ute etter den riktige hvitfargen som basis når du skal slå til med en herlig kontrastfarge!

Karl Rydberg har blant annet skrevet boken «Living Light». Mer informasjon og muligheten for å gå dypere i fargepsykologi kan du gjøre ved å besøke Monocrom sin hjemmeside.

 

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Category Development Manager West Europe and Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Dette huset er malt i farger inspirert av hønseegg

Tove Austad jobbet mange år som journalist i NRK før drømmen om et liv på et småbruk på landet ble…

Fra kritthvitt til varme farger i en tidløs fargepalett

LADY 10245 Ginseng i stuen, og LADY 4618 Kveldshimmel på soverommet. Da arkitekt Nikolai Butenschøn tok over leiligheten var den…

Hjemme hos Karoline Kjønniksen i Fæbrik

Det går i 100 for Karoline Kjønniksen og familien når hun balanserer rollen som daglig leder i Fæbrik, oppussing av…

Herskapelig soverom med LADY 0288 Mexico

Bli med og drøm deg bort til Mexico med den nydelig gule tonen LADY 0288 Mexico, og dette vakre soverommet….

I denne vakre leiligheten er ingen vegger like

Velkommen inn i denne strøkne Oslo-leiligheten hvor de fleste rom er malt med LADY Minerals Kalkmaling – noe som skaper…

Nydelig fargetrio hjemme hos Maria Mena

Maria Mena ville ha en leilighet i rolige farger – men ønsket likevel at rommene skulle ha sine særpreg. Interiørarkitekt…