Slik velger du riktig hvittone

Slik velger du riktig hvittone

Det å skulle velge riktig hvittone på detaljer som vinduer, dører, tak og lister, er for mange en utfordring. – Og er Bomull virkelig alltid et dårlig alternativ?  Få fargesjefens beste råd her!

Fargen på bildet: LADY Pure Color 12126 Silhouette. Denne matcher godt til  både 1001 Egghvit og 1453 Bomull; såvel som 9918 Klassisk Hvit. – Les mer om denne fargen fra det nye fargekartet.

Egghvit og Bomull er ikke «dårlige» hvittoner! Du må bare velge en hvittone som passer til den utvalgte veggfargen.

Lunefulle hvittoner

Mange erfarer at det er vanskelig å velge en hvit nyanse som matcher. For hvittoner kan være langt mer lunefulle enn man skulle tro. Hvite og lyse toner er ganske enkelt mer ustabile, og selv små forandringer i undertoner, kan vippe hele fargepaletten din ut av spill.

LADY-1001-Egghvit

Hvitt-i-hvitt – her er veggene malt med LADY 1001 Egghvit. Skapet er fra Superfront.

Hvilke hvittoner har du fra før?

Det viktigste du bør tenke på ved valg av hvittone, er å få en oversikt over hvilke hvittoner du har fra før. Skal du beholde hvittoner på vinduer eller innerdører, eller kjøkkenfronter?

– Dersom du har en standard hvit fra før, er fargen mest sannsynlig 1453 Bomull / NCS S0502-Y, eller den som før ble kalt standard hvit, 1001 Egghvit, NCS 0502-Y. Dette er ikke samme farge; mange tror det!

Gulaktige hvitfarger

Bomull og Egghvit er gulaktig hvittoner. Det betyr at alle hvite farger som er hvitere enn disse, vil få Egghvit og Bomull til å se ytterligere gule ut. Mange opplever da at de kan se litt «skitne» ut. Dette skjer for eksempel dersom du maler hvite vegger eller tak i hvitfarger som 7236 Chi, 9918 Klassisk Hvit eller 1624 Letthet, inntil vinduer elle andre detaljer i Egghvit eller Bomull.

Når det er sagt, er ikke Egghvit og Bomull dårlige hvittoner, tvert imot, – man skal bare velge korrekt hvittone til den utvalgte veggfargen. Eller finne en fin veggfarge som du vet vil fungere godt inntil detaljer i Egghvit og Bomull.

10966 Almond Beige og 20047 Blushing Peach

Veggen i front har fargen 10966 Almond Beige og stuen er malt med  LADY Pure Color 20047 Blushing Peach. Dette er to farger som harmonerer meget godt sammen – og passer fint med de hvite detaljene i 1001 Egghvit.

 LADY Perfection

LADY Perfection

 • Enkel å påføre – uten drypp og søl
 • Vakkert og skjoldfritt resultat
 • Stort fargeutvalg
 • Dekkgaranti

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt eksklusivt utseende
 • Unik fargeopplevelse
 • Slitesterk
 • Dekkgaranti

Hva bør du unngå?

Et godt eksempel kan være at du har standard hvite vinduer og dører i Bomull, og ønsker en gråtone på veggen. Da bør du unngå de kjølige og litt blålige gråtonene som for eksempel Skumring, Morgendis og Tåkedis, og heller se på gråtoner som er gylne, som Tidløs og Antikkgrå eller Varmgrå.

Det å skaffe seg en oversikt over ulike hvittoner, og hvilke kulørte farger som passer best inntil disse, kan gi deg en stor fordel når du søker en helhetlig fargepalett som flyter godt gjennom boligen.

LADY Minerals färger

Har du standard hvite vinduer og dører i Bomull, vil en gulaktig gråfarge fungere bedre enn en kald grå farge. På bildet ser du LADY Minerals 0394 Varmgrå – som matcher Bomull og Egghvit godt!

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levende kalkmatt utseende
 • Unikt fargeuttrykk
 • Enkelt å lykkes
 • Dekkgaranti

Hvilke farger matcher ikke med Egghvit og Bomull?

Det er spesielt noen grupper av farger som kan være utfordrende sammen med disse gulaktige hvitnyansene:

 1. Nøytrale og kjølige gråtoner (f.eks. Skumring, Morgendis, Tåkedis, Nøytral, Industriell Grå osv.), kan være utfordrende inntil Egghvit og Bomull. Da vil hvittonene oppleves som «skitne» og gule, mens gråtonene drar seg i en blålilla retning.
 2. Greige og varme, rødlige beige farger med tydelig røde undertoner, (f.eks. 101341 Kalk, 10182 Hvit Lin, Macchiato) drar seg i en rosa retning i møte med gylne hvittoner.
 3. Rødlige blå og renere, lyse blåtoner (f.eks. 4109 Gustaviansk Blå, 4629 Skyggeblå, 4468 Alladin) vil få de gylne hvite tonene til å se ekstra gule ut. De rødlige blå vil vippe mot lilla, mens de lysere blå vil forsterke opplevelsen av at de gylne, hvite tonene er «skitne».

Fargene på bildet er LADY Pure Color 4894 Ocean Air og på detaljene er det her brukt LADY Supreme Finish 9918 Klassisk Hvit. Fargen 4894 Ocean Air  er et eksempel på en blånyanse som også matcher godt til både 1001 Egghvit og 1453 Bomull.  

Les også saken om hvilke hvite nyanser som passer til fargene i fargekartet LADY REDISCOVER.

Nina
Nina

Nina – Skandinavisk Fargesjef Jotun

Nina har til enhver tid full oversikt over trender. Hun tryller frem de vakreste fargekombinasjoner og hennes fargeanbefalinger er alltid treffsikre. Sammen med LADY-teamet tar hun frem de vakreste farger og fargekart.

Våre vakreste blåfarger

Ulike blåfarger og blåtoner i harmoni er ren nytelse for øyet! I denne artikkelen presenterer vi noen av våre vakreste…

Helt rått på Rott med Eventyrlig oppussing

I sesongens første episode av Eventyrlig oppussing går turen til nydelige Rott i Tananger. Her er det et gammelt jærhus…

7386 Pistachio – en ny grønn favoritt

Med JOTUN 7386 Pistachio gir du hjemmet ditt en frisk og fengende farge! Den skaper en spennende dynamikk, enten ved…

Våre vakreste grønnfarger

Dette er en av våre vakreste grønnfarger! LADY 8302 Laurbær er en utmerket grønnfarge å omgi seg med på soverommet….

4947 True Blue – et elegant kick til ditt interiør

Fargenyheten Jotun LADY 4947 True Blue er en frisk og ren blåtone med umiddelbare assosiasjoner til himmel og hav. Den…

Gi rommet karakter med komplementærfarger

Det nye fargekartet fra Jotun LADY – CANVAS – inneholder nye, lekre fargenyanser, inspirert av naturen!  Her kan du lese…