Harmoniske fargevalg – i møte med treverk

Harmoniske fargevalg – i møte med treverk

Denne saken er laget av Elisabeth Heier i samarbeid med Nina K. Mørkve, skandinavisk fargesjef i Jotun. Bildet over: LADY Pure Color 10961 Raw Canvas på vegg, og lister malt i LADY Supreme Finish 9918 Klassisk Hvit. Foto og styling: Katerina Dima.

I dette intervjuet, har jeg har fått gode fargeråd av Nina Klæboe Mørkve; kreativ og kunnskapsrik skandinavisk fargesjef hos Jotun! Du kan lese første del av intervjuet saken her, som bl.a. handler hvite fargevalg!

Gylne nyanser

Nordmenn er ikke like forsiktige lenger når det kommer til farger, og det er slett ikke bare hvitt, grått og beige som gjelder. Det finnes så mange gode farger å velge mellom, og mange har lagt sin elsk på gylne toner. 10961 Raw Canvas er en populær farge, og over er den med hell kombinert med et lys grått gulv, lister i 9918 Klassisk Hvit og møbler i lys eik. De sorte detaljene strammer opp helheten.

Hvilke farger vil gjøre seg godt til denne i tilstøtende rom?

Nina: Ja, her har man mange muligheter! Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne faktisk. Du kan selvsagt gå for en lysere farge som en gyllenhvit 1108 Lotus dersom du liker det gylne, lyse og lette, eller man kan være noe mer dristig og gå for en mørkere gyllen variant som 10962 Sandy eller 10963 Golden Bronze.Gylden bronsenyanse

LADY Pure Color 10963 Golden Bronze

Skal man finne en mer nøytral kombinasjon, men som allikevel skaper kontraster, ville jeg sjekket ut den gylne grå 1462 Grå Skifer eller den helt mørke 1434 Elegant. Foretrekker du en mer brunlig utgave er den gråbrune 10835 Velvet Grey, 10965 Hipster Brown eller 10964 Smoked Oak fine varianter. Eller hva med helt sort som i 9938 Dempet Sort?
Man kan også bruke en komplementærfarge og da ville jeg sjekket ut 5030 St. Pauls Blue eller en klarere blå farge som 5455 Industrial Blue for den som liker blåtoner med litt mer smell i. Som sagt, slike gylne toner er utrolig spennende, og har overraskende mange fine kombinasjonsmuligheter.

Nevnte jeg grønt? Ikke det nei, – også gylne grønntoner som 8468 Green Leaf kan være fint her. Da er vi over på en fargesetting med nabofarger, som vi kaller det.

Onlydecolove-Raw-CanvasLADY Pure Color 10965 Raw Canvas. Styling og foto: Katerina Dima.

LADY_10965_Hipster Brown_10961_Raw CanvasHarmoniske kombinasjoner til mørkt treverk. LADY 10961 Raw Canvas sammen med 10965 Hipster Brown – og et kjøkken i mørkt tre! Kjøkkenet er designet av Norm Architects for Reform.

Fargepaletter til Raw Canvas

LADY 1108 Lotus.LADY 10961 Raw Canvas.LADY 10962 Sandy.LADY 10963 Golden Bronze.

Farger til kjøkken

Vi velger ikke lenger bare hvite kjøkken, og ønsker dertil farger som fremhever materialet på kjøkkenet vårt. Fargene gjør rommene personlige og til gode rom å oppholde seg i. Ulike tresorter ser vi mye av, og over har det mørke kjøkkenet fått en veggfarge som er en dempet rødrosa tone. LADY 20120 Organic Red er varm og brent i tonene og du finner både innslag av rødt, rosa og brunt i den lune fargen. Hva bør en tenke på i valg av en slik farge?

Nina: Rustrøde og terrakotta-aktige toner som dette kan passe inn i mange ulike paletter. De vil kunne finne sin plass blant hvite, beige, grå, gråbeige, grønne og rosa og blå farger. Også her vil jeg anbefale å se litt ekstra på undertonen i den rustrøde fargen. Er den mest gyllen eller vipper den over mot blå/burgunder? Ut i fra dette kan vi si at de gylne, rustrøde tonene som oftest er finest til de mer gylne hvite, grå, beige, grønne og rosa. De mer blålige rødtonene står best til de mer kjølige tonene blant de hvite, greige, grønne, blå og rosa. Jeg tror det handler mye om å tørre litt! Det kan bli utrolig lunt og hyggelig med disse rustrøde og brente tonene. Og de kan godt stå til det moderne så vel som til det tradisjonelle.LADY Pure Color 20120 Organic RedLADY Pure Color 20120 Organic Red

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt eksklusivt utseende
 • Unik fargeopplevelse
 • Slitesterk
 • Dekkgaranti

Her har det mørke trekjøkkenet fått selskap av vegger malt i LADY Minerals 8469 Green Leaf, en grønn mellomtone med dybde. Hvite fliser og benkeplate i marmor strammer opp uttrykket.LADY-Minerals fargerLADY Minerals 8469 Green Leaf.

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levende kalkmatt overflate
 • Unikt fargeuttrykk
 • Enkelt å lykkes
 • Dekkgaranti

Grønne fargevalg

Grønne nyanser oppleves beroligende, friskt og avslappende, men som med alle andre farger gjelder det å finne rett nyanse. – Hva bør man tenke på når man ønsker grønne vegger?

Nina: Grønt kan bli en overraskende god basisfarge om man tør å utfordre det hvite, grå og beige. Grønt kan føye seg flott inn blant mange ulike farger og materialer. Grønt kommer i mange ulike varianter som skaper ulike stemninger. Fra de svale, nesten blålige minttoner til mer gylne, frodige varianter. De kan også være klare og skarpe eller duse og dempede. De fleste vil kunne finne en grønntone de liker, men også her bør man se etter undertonene.

Dersom jeg skal generalisere vedrørende grønt, må det være at lyse kjølige minttoner, står best til rene hvittoner og kulørte farger med litt grålighet over seg. Gylne hvite og utpreget gylne beige farger vil for eksempel kunne se «skitne» ut inntil. Til gjengjeld er disse svale minttonene for eksempel utrolig lekre til støvede blåtoner, for dem som vil understreke det kjølige. Ellers ville jeg som alltid oppfordre til å tenke på de andre fargene i boligen – både farger i tilstøtende rom, så vel som farger i gulv, møbler, overflater, detaljer som vinduer og lister etc. En slik gjennomtenkt og helhetlig fargepalett er utrolig god å omgi seg med. En velfungerende fargepalett er noe man kan leve lenge med uavhengig av trender som kommer og går.LADY Balance fargekartLADY Pure Color 7163 Minty Breeze.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt eksklusivt utseende
 • Unik fargeopplevelse
 • Slitesterk
 • Dekkgaranti

Les mer om vår vakreste grønnfarger.

Kombinasjoner til mørkt treverk

En grønn nyanse mange har malt med de siste årene, inkludert meg selv, er 7163 Minty Breeze. Fargen er en grålig, litt «skitten», minttone. Ikke pastell-aktig, men heller dempet og diskret. Er du glad i grønt, men ønsker en dempet utgave, er denne fargen et godt valg. Den er lekker til både lysere minttoner, samt de vakre fargene 6325 Balanse og 5180 Oslo. Minty Breeze er også nydelig sammen med dempede beige farger som 1016 Blek Sand, 1233 Mohair og 10249 Sober. Kombinert med hvitere farger som 7236 Chi og 9918 Klassisk Hvit. Og den fungerer utmerket sammen med både lyse og mørke tresorter.sommersne-Elisabeth-HeierLADY Pure Color 1928 Sommersne. Foto og styling Elisabeth Heier

Ønsker du lyse vegger til mørkt tre eller sort, kan nyansen LADY 1928 Sommersne være et godt valg. Fargen er helt lys greige, ikke beige – ikke grå, men noe midt imellom. Den anbefales sammen med rene hvittoner som 9918 Klassisk Hvit og ikke gulaktige toner som Bomull og Egghvit. Sommersne er også lekker til Kalkgrå. Her er himling og gipsrosett malt med LADY Perfection 9918 Klassisk Hvit, listverk i LADY Supreme Finish 9918 Klassisk Hvit.LADY 9918 Klassisk Hvit.LADY 1928 Sommersne.LADY 10342 Kalkgrå.

Harmonisk base

En annen god og allsidig farge som har blitt en favoritt hos mange er LADY 10678 Space. Fargen er en lys, dempet og litt grålig beigetone. Den er verken for rødlig eller gyllen, – en perfekt, rolig beige tone som står godt inntil en mengde farger. Ønsker man en rolig, harmonisk atmosfære av beige og brune toner er nye 12075 Soothing Beige og 12076 Modern Beige nydelige inntil.10678 SpaceLADY Pure Color 10678 Space

LADY 10678 Space kan kombineres fint med klassikere som 1931 Kokos og 1929 Muskatnøtt, eller helt mørke 10249 Sober. Sammen med den lune gråtonen 1352 Form vil den strekke seg i en mer dempet retning, med andre ord en veldig allsidig farge! 10678 Space er en av de fargene som både lar seg kombinere med 9918 Klassisk Hvit, 1624 Letthet, 1001 Egghvit og 1453 Bomull.lady-minerals_valmuefro_Wheat-ask-engLADY Minerals 1877 Valmuefrø sammen med kjøkken i lys bambus. Foto og styling: Kine Ask Stenersen/Ask & Eng

Nordisk uttrykk med lyst treverk

Tre i ulike nyanser ses både på kjøkken, møbler og andre interiørdetaljer. Det lyse nordiske uttrykket er det mange som ønsker seg, og det går heller ikke av moten. Veggen over er malt med LADY Minerals 1877 Valmuefrø, en gulaktig grå nyanse som står godt til det lyse bambuskjøkkenet. – Har du noen gode råd når det gjelder farger som går godt sammen med lyst tre, Nina?

Nina: Jeg vil si at du har mange muligheter av farger inntil lyst treverk. Du vil finne fine alternativer blant både hvite, beige, grå og kulørte farger. Det er nå en gang slik at treverk er et vakkert materiale, som skaper levende kontraster til veggfarger uavhengig av farge på veggen. Man skal jo bryte opp litt for å skape en spennende og levende atmosfære.

Så her tror jeg at jeg må være så generell at jeg sier at om du er i tvil om fargen du ønsker deg på veggen vil passe til treverket du har, så hent en stor lamell hos en Jotun forhandler – eller invester i en liten fargeprøveboks og test fargen! Det koster så lite, men gir så mye god hjelp i prosessen med å velge farge. LADY-Minerals fargerLADY Minerals 1877 Valmuefrø

 LADY Minerals

LADY Minerals

 • Levende kalkmatt overflate
 • Unikt fargeuttrykk
 • Enkelt å lykkes
 • Dekkgaranti

Test alltid fargen!

Ved valg av farge er det alltid lurt å prøvemale en flate i rommet der den skal være, eller gå til innkjøp av ekstra store fargeprøver. Fargene endrer seg i skiftende lys i løpet av dagen og i lampelys – og de henter opp farge fra omgivelsene. Farger på møbler eller i tilstøtende rom vil påvirke opplevelsen. Detaljer som lister, dører, vinduer og tak påvirker også; selv om det er hvitt! Fargegjenskinn fra grønne trær og det røde nabobygget utenfor, kan også påvirke.

Ønsker du ikke å male rett på veggen kan du fint male på en løs plate eller på litt tykt gråpapir. Betrakt så fargen i lysforholdet der du skal ha fargen; så vel som i dagslys om i lampelys på kvelden. Betrakt alltid fargen gjennom et helt døgn slik at du ser den i ulike lyssettinger. En farge som var lekker hos en venninne, trenger ikke nødvendigvis bli like lekker hjemme hos deg – og motsatt! Ikke skrinlegg farger bare fordi du har hørt de ikke passer hos andre. Test, test, test :)

 JOTUN Fargeprøve Interiør

JOTUN Fargeprøve Interiør

 • Mal opp på din vegg
 • Matt glans
 • Garantert lik fargegjengivelse fra Jotun fargechips

Et siste tips fra Jotuns fargeekspert!

Alt for mange ser på fargen i det sterke lyset fra arbeidslampen når de pusser opp. Det er ikke veien til fargesuksess! Det er også alt for mange som tar valget i et butikklokale, som har en helt annen belysning enn det vi har hjemme i egen bolig. Mitt siste tips er at det er lov å søke hjelp. Du kan få gode fargeråd her på bloggen! – Det kan også være en god investering å hyre inn en fargeekspert eller interiørarkitekt noen timer for å få veiledning, før du går i gang med en større renovering.

Nina og Elisabeth har også laget en guide til harmoniske valg av hvite nyanser – les mer her!

Avatar

Elisabeth – Interiørdesigner og stylist

Elisabeth Heier er gjesteblogger hos oss. Hun arbeider som interiørdesigner og stylist, og er alltid på jakt etter gode løsninger og noe vakkert å hvile øynene på. Bloggen hennes er blant Norges største inspirasjonsblogger innen interiør.

Varm og eksklusiv farge til soverommet

Marlene fant den perfekte lune fargen til sitt soverom i den nye LADY Wonderwall 11175 Adventure. Jeg ønsket meg et…

Et landlig og lunt hjem med personlighet!

Aina Næss (50) og hennes mann nyter livet på landet. I omgivelser som gir ro i sjelen, har de bygget…

Tidløst bad hos Frida Fahrman

Frida Fahrman nyter for tiden sitt deilige bad, som har blitt et herlig og harmonisk rom i huset. Det føles…

Et barnerom som vokser med barnet

Med LADY Wonderwall får veggene en holdbar overflate på barnerommet. Få tips til hvordan du kan oppdatere rommet med enkle…

Lidenskaplig opptatt av estetikk!

Marianne Haga Kinder, for mange kjent gjennom Instagram-profilen @inspirasjonsguidennorge, bor i et vakkert funkishus på Ullern. Bli med på visning…

Inspirasjon til hjemmekontoret

LADY 20145 Wisdom er magisk, beroligende, og oppfordrer til klare tanker  – i en elegant atmosfære på hjemmekontoret. Ny jobbhverdag Det kreves tilpasninger…

Go to top