Dette er fargene for 2023

Dette er fargene for 2023

Planlegger du, eller drømmer du om å omgi deg med nye farger? Vi har tatt en prat med vår nye regionale fargesjef Birgit Torkildsby. Les hennes tips om fargene for 2023 og trender som vil gjelde for det kommende året. Merk deg hennes gode råd for en vellykket og personlig fargepalett! 

Bildet over: Blåtoner er det perfekte valget for deg som ønsker luftige og tidløse rom. Her ser dere LADY 5530 Collected Blue, malt med to ulike produkter for et unikt uttrykk. Veggen bak er malt med vår vakre supermatte maling LADY Pure Color. Veggen foran er malt med LADY Minerals kalkmaling.

Farger er gledesspredere

Hører du til gruppen som ønsker å bringe optimisme og glede inn i hverdagslivet, så er det flere farger du kan ty til, forteller Birgit Torkildsby. Gult er solens farge, og den mest optimistiske av alle dem alle; og dette er fortsatt en farge som vil gjelde i tiden fremover. Er ikke gult en farge du tradisjonelt har likt, eller vært fortrolig med? Fortvil ikke – gult kommer i mange varianter i 2023, så sjansen er stor for at du finner din favoritt! Du kan også ty til andre farger med gylne undertoner for liknende effekt. Ellers vil både friske og klare, men også de dempede pastellfargene, definitivt virke som gledesspredere!

Gled deg til å få mange gode tips om fargene for 2023 under!

Serene Presence

Variasjon over gul, gulgrønn og grønn. Denne herlige paletten er fra en av fargefortellingene i det siste fargekartet vårt, STORIES. Paletten har fått navnet SERENE PRESENCE og er utviklet spesielt for å bringe med seg en behagelig atmosfære og økt velvære i hverdagen. Bildet over t.v: Gulgrønt er skjønt! I tillegg til at fargen LADY 8087 Vårluft oppleves som en frisk og vennlig grønntone, føles den også som et nytt og friskt pust med særegen karakter. Se opp for de gulgrønne fargetonene i 2023!

Det viktige malings- og produktvalget

Alle våre LADY-farger utvikles med unike resepter spesielt tilpasset Jotuns produkter. Jotun garanterer derfor riktig fargegjengivelse og kvalitet kun ved bruk av Jotuns produkter blandet i Jotun Multicolor fargesystem. Du kan derfor være trygg på at fargen du har valgt er fargen du får, når du velger Jotuns produkter. Les mer om våre produkter her.

Tips: LADY Balance er maling som gir deg vakre, matte vegger og samtidig godt inneklima! Den vakre, matte overflaten lar fargenes naturlige og harmoniske nyanser komme frem og gir deg rom det er godt å være i. LADY Balance lukter minimalt og er godkjent av Eurofins Indoor Air Comfort Gold. Les mer her

 LADY Balance

LADY Balance

 • Matt, vakkert utseende
 • Dokumentert god for inneklima
 • Lukter minimalt
 • Dekkgaranti

Fargene for 2023 – må tåle øyets slitasje

Når det kommer til bruken av våre boliger, så har det skjedd en stor endring de siste årene, og hjemmene våre har om mulig blitt enda viktigere for oss, sier Birgit. Vi tilbringer flere våkne timer innenfor husets fire vegger, og vi utfører flere aktiviteter på hjemmebane enn tidligere.

Uttrykket «Det ska tåla ögats slitage» ble brukt av Sven Lundh, som jobbet hele sin karriere for svenske og danske møbelprodusenter. Han jobbet for flere firmaer som designet møbler vi i dag ser på som noe av det viktigste skandinavisk designarv har å by på, fortsetter hun. Parallelt var han hele livet svært aktiv innenfor kunstverden, så han visste hva han snakket om når han hevdet at det vi omgir oss med må ha noen estetiske kvaliteter som gjør at vi som omgir oss med disse møblene, kunstverkene – eller fargene – kan holde ut med disse over lang tid. Dette er bærekraft i praksis!

Når vi skal velge farger til våre boliger, er den største trenden at vi nå bruker mer farge, vi fargesetter flere flater (vegger og tak) og flere rom, og derfor er det viktig at fargepalettene er personlige.

Birgit Torkildsby

Birgit Torkildsby

Birgit Torkildsby har utdanning og lang erfaring med trendanalyse, og holder konstant et øye på hva som rører seg innen interiør- og livsstilstrendene. Oppdateringer deler hun her på bloggen. Følg med!

Glødende skjønnhet

Farger bringer ny energi inn i rommet! LADY 2489 Bella er et godt eksempel på en farge det virkelig smeller av. Den er noe helt annet enn de dempede og brente rødoransje tonene vi har sett før.

Heftig og begeistret, ganske vågal, men genial for den som tør! LADY 2489 Bella er navnet på fargen på veggen, og den beskrives som en glødende oransje skjønhet som løfter stemningen. Bruk fargen der du trenger en kreativ stemningsskaper!

Bruk tid til å finne dine farger!

Dersom du slavisk følger en fargetrend, eller kopierer stilen til naboen eller en venninne, så vil du mest sannsynlig ganske raskt ønske å gjøre en forandring, for dette er jo ikke «helt deg», sier Birgit. Ergo må du bruke litt tid på å finne ut hvilke farger du virkelig ønsker å omgi deg med over tid, og heller bruke fargetrender, sosiale medier, interiørmagasiner og venner som inspirasjonskilde. Kanskje er det litt vanskeligere, men det er definitivt morsommer å jobbe med å lage seg et helt personlig uttrykk, slik at det «tåler øyets slitasje».

Tips: Skulle du stå helt fast, så kan du få gratis fargehjelp på fargerad.jotun.no!

LADY 10430 Dempet Savanne

Myk som fløyel! Veggene er malt i fargen LADY 10430 Dempet Savanne, med den supermatte malingen LADY Pure Color. Med supermatt maling bilr opplevesen av fargen helt unik, samtidig som veggene får et svært elegant, dempet og nesten stoffelig uttrykk.

Farger og følelser

Birgit forteller at de siste årene har gjort oss kollektivt robuste, for selv om vi har fått servert den ene utfordringen etter den andre, og det fremdeles er mer enn nok å bekymre seg for, så kjemper vi på, og har samtidig kanskje fått noen nye helter på veien. De nye heltene er de som står i mot, som sier i fra, og arbider for endring til det bedre. De som jobber utrettelig for en rettferdig og trygg verden er dagens forbilder, og de er til stor inspirasjon for oss alle. Slike strømninger i tiden har alltid påvirket oss mennesker, og gir seg utslag i hvordan vi velger å leve livene våre. Ja, det påvirker til og med fargene vi ønsker – og kjenner behov for – å omgi oss med.

LADY 20208 Poetry Red

For den som trenger litt ekstra punch i tilværelsen, så finnes det en rekke gode rødfarger i sortimentet til Jotun. Veggen over er malt i fargen LADY 20208 Poetry Red. 

Når det kommer til interiøret, er fargene det viktigste virkemiddelet vi har å ty til for å skape ønsket stil og stemning i et rom, og på den måten skape ønsket ramme om våre hverdagsliv.

Birgit Torkildsby

Noen har behov for å omgi seg med farger som trigger optimisme, glede og mot. – Andre har behov for at hjemmet skal fungere som en trygg havn – en lun og omsluttende landingsplass i en travel og tøff hverdag. Dette vil selvfølgelig være forskjellig fra menneske til menneske, og familie til familie, poengterer Birgit.

Caspari_Statement Red

Fargen LADY 20207 Statement Red er blant nykommerene som ble lansert i høst, og som defineres som en kraftfull rødtone som elsker oppmerksomhet. Grafittikunstner Steinar Caspari valgte fargen som sin favoritt, og vi kan skjønne hvorfor!

LADY 20208 Poetry Red.LADY 20207 Statement Red.

Les mer om disse rødtonene og paletten CURATED LIVING her.

På tide å tenke nytt?

Ta gjerne utgangspunkt i yndlingsfargen din og utforsk nye kombinasjonsmuligheter! I en leilighet på Fornebu, har fargene på kjøkkenet, rosa og blått, blitt med videre inn i stuen i form av møbler, mens veggen har fått en beroligende grønnfarge. Rosa og blått kjøkken er ikke for alle, MEN det er helt perfekt for noen! Les mer og se flere bilder fra denne leiligheten her.

Fornebu

Kjøkkeninnredningen har fargen LADY 5044 Blåis. Veggen er malt med LADY Wonderwall i fargen LADY 20047 Blushing Peach. Sidene på kjøkkenøyen er malt i fargen LADY 2782 Deco Pink.

LADY Treasure

Veggen i stuen er malt i fargen LADY 7628 Treasure.

Tips: Elsker du grønne planter? Grønt kler grønt, så med grønne vegger vil du ikke trå feil. 

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • Varig vakkert, matt utseende
 • Ekstremt slitesterk
 • Meget flekkavvisende

Trender for fargesetting

Uavhengig av hvilken stil du er ute etter, er det noen fellesnevnere når det kommer til trender innen fargesetting av interiør, nemlig at det skal være sammensatte, men helhetlige fargepaletter. Her er fargesjefens enkle regler:

 • Alle veggene i rommet skal males i samme farge.
 • Taket skal få en farge som passer veggene – det er altså ikke lov til å velge hvite tak på autopilot, men det betyr slettes ikke at det er forbudt å male taket hvitt, men da skal det være et bevisst valg.
 • Listverk rundt vinduer og dører skal også fargesettes slik at de passer godt til veggfargen. Og det samme gjelder her – ikke velge hvite lister bare fordi de var slik fra før.

Fargesett naborom harmonisk, slik at det blir en helhet når du ser fra ett rom inn i det neste – eller velg en kontrastfarge for å markere spesielle arkitektoniske elementer eller overganger som trapperom og/eller gangareal.LADY-trioKjøkkenallrommet har fått en harmonisk og helhetlig følelse ved at veggene og taket er malt i samme farge, LADY 6378 Iconic, veggene med den supermattemalingen LADY Pure Color og taket med LADY Perfection takmaling. Trapperommet og gangen, som fører videre innover i husets soveromsavdeling, har fått to ulike men lignende og varme farger som begge er i kontrast til den kjøligere mintfargen på kjøkkenallrommet. Trapperom er malt i LADY 12120 Desert Pink og gangen i LADY 10428 Masala.  Se flere bilder og les mer om det fargerike og herlige hjemmet her.

Fargepaletten er personlig og valgt ut fra beboernes favorittfarger, og derfor vil dette være farger de kan leve med godt og lenge!

Birgit Torkildsby

Varmen fra veggen… og taket

På badet er det ekstra deilig å hylle seg inn i lune farger, sier Birgit. Baderomstrenden de siste årene har gått i retning av å bruke fliser kun i våtsonene, og malte flater på de resterende veggene, forteller hun videre. Dette er godt nytt, fordi det er mye enklere å gjøre badet personlig enten du bygger det selv, eller overtar et slikt baderom ved et boligkjøp. Og skulle hele badet ditt være flislagt, så har du alltid taket du kan fargesette, og bare det vil gjøre en enorm forskjell for uttrykket.

LADY Aqua

Det lekre badet byr på varme farger, rene linjer og sorte detaljer. LADY 11175 Adventure – en fargenyanse perfekt matchet mot de fargerike flisene. 

Se flere bilder og les mer om Jotuns Våtromssystem her.

 LADY Aqua

LADY Aqua

Vakre, silkematte våtromsvegger
 • Inngår i Jotuns godkjente våtromssystem
 • Fuktbestandig
 • Dekkgaranti

Lune nøytrale farger

Birgit har mange gode råd! – I stedet for kritthvitt, grått og sort, kan du bruke varme hvittoner, beige og brunt, for et mykere og lunt uttrykk i boligen din. De hardere variantene (kritthvitt, grått og sort) kan heller brukes på møbler og mindre detaljer, som blant annet kunst. Dette vil da være kontraster som strammer det hele litt opp, forklarer hun.

LADY Impression

Se så fin dybde det blir i interiøret når to tilstøtende rom har fått ganske like farger, men den ene er en litt mørkere variant av den andre. Stuen er malt i den lune hvittonen LADY 1276 Soft, mens spisestuen er malt i den noe mørkere gyllenbrune LADY 12125 Impression. Taket er heller ikke kritthvitt, men har fått den varme hvite fargetonen LADY 0486 Silke.

Nye gylne beige toner

Det nye er at beigetonene er mer gylne enn for noen år siden, og derfor oppleves som positive og optimistiske farger, sier Birgit. De føles både tidløse og tidsriktige, og gir et moderne uttrykk – spesielt om du maler veggene med den matte malingen LADY Pure Color. Beigetoner er fine å kombinere ton-i-ton, men får ekstra karakter i kombinasjon med en skikkelig aksentfarge som rød. Og husk at selv om veggene males med matt maling, så kan du med hell bruke en halvblank eller helblank maling på listverk og dører. LADY Supreme Finish, som er maling for tre og panel, kommer i fire ulike glansgrader, så her er mulighetene mange for en personlig touch.

Vegg: LADY 12080 Soft Radiance, malt med LADY Pure Color. Brystning: LADY 12080 Soft Radiance malt med LADY Supreme Finish. velg mellom fire glansgrader, fra Pure Matt til Superblank. Dør: LADY 20207 Statement Red, malt med LADY Supreme Finish.

LADY 12080 Soft Radiance

Vegg: LADY 12080 Soft Radiance, malt med LADY Pure Color. Brystning/listverk: LADY 10430 Dempet Savanne, malt med LADY Supreme Finish.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

 • Enda vakrere finish – selv på dører og lister
 • Ekstremt slitesterk
 • Suveren flyt
 • Pure Matt, Silkematt, Halvblank, Superblank
 LADY Pure Color

LADY Pure Color

 • Supermatt eksklusivt utseende
 • Unik fargeopplevelse
 • Slitesterk
 • Dekkgaranti

Naturen leverer utrettelig trygge favoritter

Vi søker gjerne til naturen for ro og trygghet, for å lade batteriene, koble av og hente inspirasjon. Derfor går naturen aldri av moten, sier Birgit, men akkurat nå har naturens farger virkelig fått et oppsving, for det er nettopp disse tingene vi har hatt så stort behov for de siste årene. For den som måtte føle seg litt usikker når det kommer til å velge farger til eget hjem, så er et av de beste tipsene å gå til naturen for hjelp. Ta for eksempel blå- og grønntoner, dette vil alltid være trygge og gode fargevalg, for vi er så vant til å se disse fargene ute i naturen. Bare ved å høre fargenavnene kan vi nesten kjenne pulsen senke seg; Lysning, Urtehage og Natural Green – alle fine og brukervennlige grønntoner.

Det er deilig å bo i et hjem med grønne og jordnære nyanser. Veggen er malt med LADY Pure Color 8575 NATURAL GREEN. Denne gylne grønntonen vil oppleves som levende, men likevel behagelig og rolig.

For den som måtte føle seg litt usikker når det kommer til å velge farger til eget hjem, så er et av de beste tipsene å gå til naturen for hjelp.

Birgit Torkildsby

LADY 8183 Urtehage er en frisk grønntone som skaper en frodig og lun romfølelse. Her er veggen malt med LADY Pure Color, taket med LADY Perfection og hyllen med LADY Supreme Finish – alt i vakre LADY 8183 Urtehage 

LADY 1109 Lysning er en gultone som balanserer mellom noe litt syrlig – men likevel med et hint av noe lunt. Dette er en nyanse som alltid bringer med seg behagelig og god energi inn i rommet.

Les mer om paletten NATURALLY GROUNDED her.

Ny blå vinner

Finn en eller to favoritter blant de vakre grønne fargene, og så velger du kanskje en blåtone for et annet rom i boligen. En blå som etter kun kort tid i Jotun sitt sortiment er på «alles lepper», og i hvertfall på manges vegger, er LADY 5530 Collected Blue. En klassisk, vakker blåtone for tidløse rom!

LADY 5530 Collected Blue

Blått oppleves som diskret og behagelig – men likevel deilig energigivende. Her ser dere LADY 5530 Collected Blue – malt med vår vakre supermatte maling LADY Pure Color

Fargeåret 2023 oppsummert:

 • Bruke mer farge – fargesette vegger, tak og listverk – for helhet, men også for å kunne jobbe med sammensatte fargepaletter.
 • Lage helhet i boligen ved at naborom passer sammen – eller står i bestemt kontrast til hverandre.
 • Lage personlige fargepaletter som tåler øyets slitasje – altså bruke farger og fargekombinasjoner som tiltaler deg.
 • Bruke supermatt maling for å få den beste og mest korrekte fargegjengivelsen av dine favorittfarger.
 • Bruke klare, friske farger og pasteller til å skape optimistisk og glad stemning.
 • Bruke varme fargetoner til å skape trygg og omsluttende følelse (de fleste vil trenge en kombinasjon av de to siste punktene).

Tusen takk, Birgit! Dette var både lærerikt og inspirerende; vi gleder oss til å få mer fargeinspirasjon fra deg!

Da gjenstår det bare å ønske alle lykke til med fargevalgene i 2023!

Husk å følge Jotun LADY på Instagram og Pinterest! 

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Category Development Manager West Europe and Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Dette huset er malt i farger inspirert av hønseegg

Tove Austad jobbet mange år som journalist i NRK før drømmen om et liv på et småbruk på landet ble…

Fra kritthvitt til varme farger i en tidløs fargepalett

LADY 10245 Ginseng i stuen, og LADY 4618 Kveldshimmel på soverommet. Da arkitekt Nikolai Butenschøn tok over leiligheten var den…

Hjemme hos Karoline Kjønniksen i Fæbrik

Det går i 100 for Karoline Kjønniksen og familien når hun balanserer rollen som daglig leder i Fæbrik, oppussing av…

Herskapelig soverom med LADY 0288 Mexico

Bli med og drøm deg bort til Mexico med den nydelig gule tonen LADY 0288 Mexico, og dette vakre soverommet….

I denne vakre leiligheten er ingen vegger like

Velkommen inn i denne strøkne Oslo-leiligheten hvor de fleste rom er malt med LADY Minerals Kalkmaling – noe som skaper…

Nydelig fargetrio hjemme hos Maria Mena

Maria Mena ville ha en leilighet i rolige farger – men ønsket likevel at rommene skulle ha sine særpreg. Interiørarkitekt…