Jotun designer farger

Jotun designer farger

Det ligger mye jobb bak utvikling av nye farger og lansering av et nytt fargekart! – Når vi skal designe en ny farge, er det estetiske og vakre sluttresultatet vår aller viktigste målsetting.

I denne saken kan du lese mer om hvordan Jotun designer farger, og lære om hvordan du kan lese NCS-koder! 

Her kan du se hvordan vi jobber frem en farge

Farger skal handle om estetikk

Jotun tilbyr farger som er spesialdesignet, og utviklingen er først og fremst basert på estetikk, fremfor matematikk, forteller senioringeniør Kristin Andersen fra Jotun Colour Technology Lab. – Det betyr at fargene som lages av oss, males opp på store overflater, vurderes og justeres, før de endelige fargeoppskriftene gjøres ferdig. Resultatet av dette er at våre farger estetisk sett er pene på både store vegger og små overflater.

I tillegg skal fargene ha en god kvalitet innenfor våre toleransegrenser når det gjelder lysstabilitet, dekkevne og værekthet, sier Kristin videre. – Produktenes ulike glansgrader spiller også en rolle for fargenes estetiske uttrykk.

Våre farger er spesialutviklet for Jotuns produkter.

Jotun colour

Hva forteller en NCS-kode?

Når vi trekker sammenligninger mellom estetikk og matematikk, er det blant annet NCS-systemet vi tenker på. Mange kjenner NCS fra før, men kanskje ikke sammenhengen med blanding av maling? Bli med på et et lite dykk inn i de tekniske detaljene!

NCS står for The Natural Colour System, og er et matematisk, logisk fargesystem som bygger på hvordan vi ser og opplever farger. Det er ingen sammenheng mellom NCS-koden og måten vi blander farger på. NCS er et fargesystem som brukes i malingsbransjen, men også i mange andre bransjer. De fleste som benytter dette systemet er gjerne fagpersoner innen farge- og arkitektur. NCS er først og fremst et verktøy vi kan benytte for å en mer presis form for fargekommunikasjon.

NCS er derfor først og fremst et verktøy som kommuniserer fargen, med koden forteller ingenting om hvordan man blander fargen i maling!

Siden de fleste fargene til Jotun er spesialutviklet, så vil kodene være av mindre verdi for de fleste av oss. De eksakte kodene er oppgitt på våre fargelameller og på våre blandemaskiner. Noen ganger er det estetiske og matematiske uttrykket sammenfallende, og da kan vi benytte en farge hentet direkte fra NCS sitt standard fargesortiment i fargemateriellet.

Jotun Fargetryggghet

Kristin Andersen, senioringeniør på Jotuns Fargelaboratorium (Jotun Colour Technologi lab.), og Nina Klæboe Mørkve, Skandinavisk Fargesjef, jobber lenge med testing og prøving av nye farger før lansering.

Hvordan måles en NCS-kode på en ny farge?

Etter at fargene er ferdig utviklet hos Jotun, måles fargenenes refleksjonskurver, og NCS-koder kalkuleres. Disse fargene, med tilhørende  NCS-koder,  er ikke farger som inngår i det standardiserte NCS-systemet, men farger som inngår i Jotuns eget fargesortiment. – Det betyr at vi ikke starter med en NCS-kode for våre farger, men faktisk helt i motsatt ende!

Vi i Jotun utvikler spesialfarger tilpasset våre egne produkter. Derfor kan vi ikke garantere det samme fargemessige resultatet, dersom fargereseptene benyttes i andre produkter på våre blandemaskiner.

Fargesirkelen

Fargene i NCS-systemet bygger på deres slektskap med de 4 kulørte og 2 ukulørte elementærfargene, gult Y, Rødt R, Blått B, Grønt G, Sort S og Hvitt W. I fargesirkelen plasseres fargene etter deres slektskap, med de kulørte elementærfargene Y, R, B og G. I fargetriangelen plasseres fargene ut fra deres slektskap, med de ukulørte elementærfargene W og S, samt kulørtheten eller fargestyrken. I fargesirkelen sorteres fargene etter kulørtoner, og i triangelen etter nyanser og fargestyrke.

Den første delen av NCS-koden representerer fargene nyanse, eller sorthet og kulørthet. Den andre delen representerer fargens kulørtone/fargefamilie. Eksempelvis har 8546 Local Green NCS-kode 4713-G89Y (G for Green og Y for Yellow).

Henger du med fortsatt? La oss forklare nærmere!

Slik leser du NCS-koden!

LADY 8546 Local Green har altså NCS-kode 4713-G89Y.

De to første tallene beskriver sortheten til fargen. Local Green har 47 prosent sorthet.

De to neste tallene forteller om fargens kulørthet/fargestyrke. Fargen har; 13 prosent kulørthet/fargestyrke

Det andre leddet forteller om forholdet mellom grønt (G) og gult (Y). G89Y forteller at fargen er 89 prosent gul og 11 prosent grønn. – Altså har vi å gjøre med grønnaktig gulfarge. Estetisk sett bidrar den høye graden av sorthet til at fargen ser mere grønn enn gul ut. Fargen er gyllen og frodig

Jotun colour

8546 Local Green er spennende i møte med mange farger! På baksiden av våre fargelameller og på våre nettsider, finner man anbefalte fargekombinasjoner. Her er noen eksempler på farger som passer til:

Jotun Fargetrygghet

Heldigvis trenger ikke DU å tenke på alt dette tekniske når du velger farger til ditt hjem! Vi gjør vårt ytterste for å hjelpe deg med gode fargekombinasjoner og fargeråd her på bloggen og i fargekartene. Vi vil at du skal være trygg på at fargene er estetisk fine sammen.

Alle våre fargekart er merket med Jotun Fargetrygghet. – Dette er en trygghet for at når du bruker Jotuns produkter og Jotuns farger, er du sikret at resultatet blir nøyaktig likt våre fargeprøver. Fargetryggheten blir sikret ved bruk av vårt fargeblandingssystem Jotun Multicolor.

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

  • Suveren finish – selv på dører og lister
  • Ekstremt slitesterk
  • Suveren flyt
  • Matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

  • Supermatt eksklusivt utseende
  • Unik fargeopplevelse
  • Slitesterk
  • Dekkgaranti

Flere tips om fargesetting!

Les flere saker som kan hjelpe deg med å velge farger som passer sammen:

Fargesetting med kulørtonelike farger

Fargesetting med nabofarger

Fargesetting med kontraster – komplementærfarger

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Digital Marketing Manager Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Collected Blue – en dempet og tidløs blåtone

Tidløse blåtoner, som den nye favoritten 5530 Collected Blue, gir særpreg og karakter til ethvert rom. Bildet over: Veggen er…

Cheerful Peach – En frisk ferskentone til hjemmet

Et lyst og behagelig uttrykk skapes med LADY Pure Color i den friske nyansen 1520 Cheerful Peach. Dette er en…

Elegant stil hjemme hos familien Blipp

Jamina og Stian Blipp har pusset opp og bygget om. – Se det smakfulle interiøret og de nye fargene! Oppussing…

Lina og Eldan sin flotte sommerhytte

Sommerhytta 2022: Lina og Eldan vant gullhammerne fra to av ekspertene i den spennende finalen i Sommerhytta. – Foto for…

Sommerhytta 2022 – her er vinnerhytta!

Sommerhytta 2022: Sara og Ibrahim vant gullhammer for det flotte kjøkkenet – og gikk seirende ut av Sommerhytta på TV…

Frisk opp med nye farger og supermatte vegger!

Supermatte vegger skaper en dempet og behagelig stemning. Bli inspirert til å finne den nye, perfekte nyansen til ditt hjem! …