Guide til riktig veggfarge

Guide til riktig veggfarge

Trøbler du med å velge riktig veggfarge? Fortvil ikke, hjelpen er her! I denne artikkelen får du tipsene fra vår fargesjef.

Bildet over:LADY Pure Color 1434 Elegant. Hvit vegg: LADY Pure Color 1624 Letthet. Sofa fra B&B Italia/Asplund. Stol fra Lotta Agaton. Bord fra Asplund.

Slik velger du riktig veggfarge

Fargevalg kan by på hodebry for de fleste. Mange av oss har sikkert opplevd at det ikke ble helt slik vi hadde sett for oss. Men i motsatt tilfelle, når vi planlegger godt og resultatet blir strøkent, er det utrolig GØY! I dette innlegget ønsker jeg derfor å dele med meg noen av mine beste råd for å lykkes med fargevalget. Og hemmeligheten? Den ligger i og ikke overse de små detaljene. En gjennomtenkt plan kan spare deg for både tid, utgifter og overraskelser.

Tips nr. 1: Ha respekt for hvite toner

Hvitt er ikke hvitt, – så enkelt kan det sies. Men likevel så vanskelig. Vi har gulaktige hvite toner, grålige hvite toner, rødlige hvite toner og grønnlige hvite toner… Og ettersom de aller fleste av oss har hvite detaljer som skal fungere inntil veggfargen, angår dette oss alle.

Vi snakker selvsagt om detaljer som hvite lister, vinduer, dører, karmer og tak. Disse detaljene innehar nemlig evnen til å vippe en hel veggfarge av pinnen! Det er en myte at alle farger passer til Egghvit og Bomull.

Les mer om Egghvit og Bomull her

Guide til riktig veggfarge

LADY Pure Color 1001 Egghvit.

Innrede med hvittoner

Når man skal innrede med hvittoner er det mange hensyn man bør ta for et vellykket resultat, – og for å minimere uheldige overraskelser underveis. Det er nemlig slik at hvite og lyse og farger er de mest ustabile fargene vi har. Små nyanseforskjeller får store konsekvenser på en hel vegg. Det er også slik at når du setter flere hvite farger sammen, så vil disse undertonene tre frem og bli mer synlige. Plutselig vil du se at hvittonen du trodde var helt hvit, er ganske så gul, eller kanskje ser den varme hvittonen plutselig rosa ut… Mulighetene er mange.

Les mer om våre ulike hvittoner her

Kunnskap om de hvite tonene er også viktig for dere som skal ha mer kulørte farger på veggene, som beige, grått, greige nettopp fordi de evner å påvirke hele rommet. Hvite farger har ganske enkelt makt i interiøret, – enten vi liker det eller ei.

Gråbeige fargerTa hensyn til alle detaljene når du skal velge farge! Den grå veggen er malt med LADY Pure Color 1145 Band Stone og den hvite med 9918 Klassisk Hvit. Taket er malt med LADY Perfection 9918 Klassisk Hvit. 

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vakreste maling – til slette vegger
 • Supermatt eksklusivt utseende
 • Unik fargeopplevelse
 • Slitesterk
 • Dekkgaranti

 LADY Perfection

LADY Perfection

Perfekt helmatt finish til slette tak
 • Enkel å påføre – uten drypp og søl
 • Vakkert og skjoldfritt resultat
 • Stort fargeutvalg
 • Dekkgaranti

Tips nr. 2: Ta hensyn til hvitnyanse på detaljene

Finn ut hvilke hvittoner du har på detaljer som lister, vinduer, dører og tak. Og jeg sier det igjen; hvitt er ikke hvitt. Du må finne en konkret NCS kode eller fargenavn. Dersom noen av disse detaljene ikke skal males, så må de tas hensyn til når du skal pusse opp resten av rommet.

Har du ferdigmalte hvite detaljer fra fabrikk, har du trolig fargen NCS S0502-Y som tilsvarer 1453 Bomull. Noen har NCS 0502-Y / 1001 Egghvit. Enkelte har også NCS S0500-N / 9918 Klassisk Hvit dersom det er av nyere dato og er spesialbestilt. Ikke bland sammen uttrykket «standard hvit» som blir brukt om 1453 Bomull med «klassisk hvit» som vår 9918 Klassisk Hvit – det er to veldig ulike hvittoner!

 • 1453 Bomull og 1001 Egghvit er gulaktig hvite toner.
 • 9918 Klassisk Hvit er krittende hvit.
 • 1453 Bomull og 1001 Egghvit er IKKE en og samme farge selv om NCS koden kan se lik ved første øyekast. NCS koder med og uten «S» utgjør en forskjell. 1453 Bomull oppleves gulere enn 1001 Egghvit.

Vinduer av stål

Vinduer av stål har ofte RAL 9010 – en gulaktig hvittone som minner om Bomull. Andre har RAL 9016 elle RAL 9003, som minner mer om 9918 Klassisk Hvit. Mange med vinduer i stål har også mørkere grå farger. Sjekk med leverandører, utbygger eller rett og slett ved å legge fargeprøver inntil for å se hvilken farge som ligger nærmest. Vær nøye :) Dette er en god start for en perfekt fargeharmoni.

Detaljer som vinduer, dører og lister kan du male i den fargen du ønsker med LADY Supreme Finish. Den kommer i glansgradene matt, silkematt, halvblank og superblank.

Nyoppusset stue med LADY Pure Color og LADY Supreme Finish Pure Matt 12075 Soothing Beige

Nyoppusset stue med LADY Pure Color og LADY Supreme Finish Pure Matt 12075 Soothing Beige

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

Markedets beste maling – til tre og panel
 • Enda vakrere finish – selv på dører og lister
 • Ekstremt slitesterk
 • Suveren flyt
 • Pure Matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Unngå dette når du skal velge veggfarge

Dersom du har ferdigmalte hvite detaljer som vinduer og dører fra fabrikk i fargen 1453 Bomull, og du maler veggene dine helt hvite med 9918 Klassisk Hvit, 7236 Chi eller 1624 Letthet, så vil detaljene dine i Bomull / Egghvit se gule ut inntil din hvite vegg. Mange opplever dette og får seg en uheldig overraskelse!

Hvordan få det «så hvitt som mulig»?

Dersom du ønsker å ha det så hvitt som mulig er det detaljfargen som setter standarden. Det blir mer harmonisk og helhetlig dersom du velger en og samme hvittone på alle detaljer som skal være hvitt. Skal du male alle detaljer, står du selvsagt fritt til å velge hvittone. Men tenk gjennom hvilke konsekvenser det får i rommet, samt i tilstøtende rom. Mange har gått i gang og malt en dør; for så å tenke på at denne døren også vendte ut i tilstøtende rom… den velkjente domino-effekten :)

Har du lister og detaljer i Bomull, så velger du også Bomull på veggene dersom de skal være så hvite som mulig. Totalt sett vil dette se mer helhetlig ut enn en helt hvit vegg med gule detaljer inntil. Husk at du kan skape lekre kontraster ved å velge matte vegger med LADY Pure Color supermatt, LADY Wonderwall eller LADY Balance. -Eller LADY Supreme Finish matt til panel, mot blankere detaljer i LADY Supreme Finish silkematt, halvblank eller superblank.

Skap små forskjeller, men behold det lyse inntrykket

Husk at det også finnes andre hvittoner som er svakt brukket slik at du skaper en diskret forskjell mellom vegg og detalj, men likevel beholder det lyse inntrykket. Glem heller ikke at man faktisk kan velge annet enn hvitt på detaljene sine. Mørkere farger på detaljer kan skape utrolig elegante overganger!

Guide til riktig veggfarge

Her skaper delikate blåmalte detaljer den perfekte elegansen i rommet. Vegg bak sofa: LADY Pure Color supermatt 4477 Deco Blue. Vegg med dør: LADY Pure Color supermatt 4618 Kveldshimmel. List / karm / dør: LADY Supreme Finish halvblank 4618 Kveldshimmel. Sofa og taburett fra Vitra. Bord fra A Huseby.

Tips nr. 3: Når farger endrer seg på vegg

Enkelte veggfarger endrer uttrykk når de settes sammen med «feil» hvittone på detaljer. (ref. punkt #2). Noen ser eller opplever ikke dette som et problem, men for mange er overraskelsen stor når veggfargen plutselig oppleves helt annerledes. Gylne hvittoner som Egghvit og Bomull, som mange har på sine hvite detaljer, evner altså alene å endre din oppfattelse av en hel veggfarge. Denne pussige prosessen skjer faktisk inne i øynene våre, men den er helt reell. – Og for de av oss som har et godt fargesyn, så vil altså dette oppleves som «feil» / ubehagelig.

Eksempler

Populære greige farger som f.eks. 1622 Refleksjon, 10341 Kalk, 0552 Tudor, 2205 Skagen, 10182 Hvit Lin, samt de grå 9904 Skumring, 9915 Morgendis og 9911 Nøytral for å nevne noen, er alle farger som vil endre uttrykk når de settes sammen med Egghvit eller Bomull. De greige fargene vil få et rosa skjær, mens de nøytrale grå vil vippe mot blålilla. Noen lever fint med det, – andre opplever det som frustrerende. Her på LADY bloggen kan du finne mange gode råd om flotte fargekombinasjoner, – jeg anbefaler dere å lese noen av våre tidligere fargesaker for nyttig input rundt hver enkelt farge.

Les mer om hvilke greige toner her
Les mer om hvilke grå toner her
Les mer om hvilke beige toner her

Gråbeige nyanser

Greige farger som 10341 Kalk bør få rene hvite toner som 9918 Klassisk Hvit inntil, – altså ikke Bomull eller Egghvit som er gylne hvite. Da vil fargen Kalk kunne se rosa ut. Sofa fra Tannum møbler. Bord og stol fra Vitra.

Hvite nyanser til blåfarger

Nå som blåtoner er så i vinden kan vi også nevne at rødlige blåtoner som 4062 Klassisk Blå, 4652 Varm Blå, 4594 Blå Harmoni og 4143 Hule, samt kjølige blåtoner som 4627 Regnsky, 4468 Alladin etc også er vanskelige sammen med Egghvit og Bomull. Varme rødtoner vipper mot lilla, mens de kjølige blåtonene får Egghvit og Bomull til å se ekstra gule ut. Mintfarger har også vært svært populære de siste årene, men også enkelte av disse endrer litt karakter inntil Egghvit og Bomull. Det grålige i mintfargen blir fremtredende, mens de hvite drar seg ytterligere gule.

Er du i tvil om hva du bør velge, anbefaler jeg deg å lese noen av linkene under her:

Les mer om våre blågrønne og turkise toner her

Guide til riktig veggfarge

Mintfargen 7163 Minty Breeze er en farge som vil fremstå som grålig sammen med Bomull og Egghvit. Den mister altså noe av sin grønne tone, mens de gylne hvittonene ser ekstra gule ut. Her benytter vi oss av den krittende hvite LADY Supreme Finish 7236 Chi inntil. Lema Wing Lounge Chair. Lampe fra Petite Friture. Teppe fra Asplund.

Tips nr. 4: Ta hensyn til farger og materialer på kjøkkenfronter og innredning

Med forrige punkt friskt i minne, er det også viktig å ta rede på hvilken farge kjøkkenfronter eller annen innredning, som trapp, garderober etc har, dersom de har en dekkende malingsfarge. Det kjøkkenbransjen bare kaller «hvit», er et hav av ulike hvittoner. Det samme gjelder for gråtoner – grått er ikke grått! Noen er nøytrale, kjølig og blå i tonen, mens andre er brunlige og varme. Be om NCS koder så sitter du på fasiten når du skal velge matchende farge til kjøkkenveggene! Spør aller helst FØR du bestiller kjøkkenet. Det kjøkkenet du så i en utstilling vil oppleves annerledes hjemme hos deg. Husk at også detaljer som benkeplater er viktig i rom som kjøkken.

Unngå dette

Dersom du maler kjøkkenveggene dine i 9918 Klassisk Hvit eller 7236 Chi, og tror du har helt hvite kjøkkenskap, – men det viser seg at du har et kjøkken i S1002-Y / 1024 Tidløs (mye brukt som «hvit» på kjøkken) så vil kjøkkenskapene dine plutselig kunne se litt skitten-grå ut mot den helt hvite veggen. Det samme gjelder for alle gylne hvite toner som Bomull og Egghvit, – de vil endre karakter mot en helt hvit vegg, og dermed se gule ut. Et gyllent kjøkken i eik, furu eller lignende, vil også kunne endre opplevelsen av hele veggfargen din. Et gyllent treverk mot en greige farge vil f.eks kunne lokke ut rosatoner av greigefargen, på lik linje med hva en gyllen hvittone gjør mot en greige farge.

Tips!

Tenk helhetlig; hvilken veggfarge kan fungere til både detaljer (list, vindu, dør) og til kjøkkeninnredningen. Tenk litt på hvilke andre farger kjøkkenet skal oppfattes sammen med, slik at fargeflyten igjennom boligen blir god. Prøv å tenke på samme måte med andre materialer; vil dette treverket fungere godt til veggfargen? Jobb med farger som har noe til felles med tresorten.

Ergo er gylne farger ofte vakre til gylne treverk, og gylne farger kan være så mangt. Vi har gylne hvite, grønne, beige, røde, gule, brune og grå farger, – så muligheten er fortsatt MANGE. – Du vil sjelden klare å dempe et gyllent treverk ved å tilsette motparten; altså en kjølig farge. Da vil du oppleve at det gylne ble ekstra synlig, og den kjølige fargen dro seg blålig. Du vil dog kunne lykkes med å dempe gyllenhet ved å benytte deg av tilpassede mørkere farger. Dypere fargetoner fungerer som gode «buffere» i mange tilfeller.Guide til riktig veggfarge

LADY Wonderwall 1024 Tidløs er en svakt gyllen grålig tone som er lekker til kjøkken i både 1001 Egghvit og 1453 Bomull. Trillebord og papirpose fra Bolina.

 LADY Wonderwall

LADY Wonderwall

 • Vakker, matt og robust
 • Varig vakkert, matt utseende
 • Ekstremt slitesterk
 • Meget flekkavvisende

Tips nr. 5: Gulvet – en viktig flate

Husk at også gulvet utgjør en stor flate i rommet ditt. Det vil påvirke hvordan du opplever veggfargen din i stor grad. Det være seg tregulv, fliser eller laminat. Alt har en egen fargetemperatur som vil påvirke alle de andre fargene i rommet. Kjølige grå gulvfliser kan få en lun, varm gråtone til å se ordentlig «gusjen» ut i tonen. Varme rødlige terrakottafliser kan få enhver kjølig veggfarge til å vippe mot blålilla… Derfor er det viktig å teste fargene i rommet – og til materialene, før du skal male!

En gul eikeparkett vil kunne dra en lys greige farge som f.eks. 10341 Kalk over i rosa, og en grå, nøytral farge som 9904 Skumring eller 9915 Morgendis over i en mer blålig retning. Rødlige gulv som merbau, kirsebær etc vil tilføre veggfarger noe rødt osv. Men prøv likevel å jobbe MED gulvet, ikke mot det. Et gyllent gulv kan bli svært vakkert når det settes opp mot farger som harmonerer.

Mange velger i dag hvite og gråpigmenterte gulv med rustikke og dempede overflater, – disse fungerer stort sett veldig godt med dagens fargebilde i hvitt, grått, greige. Disse gulvene er mindre gylne, og mer diskret i så måte.Guide til riktig veggfargeGylne grønntoner er spesielt vakkert til gylne tregulv. Her ser dere LADY Wonderwall 8252 Green Harmony og 8469 Green Leaf (vegg utenfor glassvegg).

Tips nr. 6: TEST fargene – det er ALLTID verdt bryet!

Det å ta seg tid til å teste fargene hjemme, enten ved hjelp av å prøvemale eller ved hjelp av store lameller, er alltid å anbefale. Da får du en helt korrekt opplevelse av fargen hjemme hos deg. Det er slik at absolutt ALLE farger lar seg påvirke av omgivelsene, enten i form av andre farger i interiøret (detaljer, gulv etc), men også etter belysning, farger i møbler (f.eks. sofa) – ja selv hva du har på utsiden av vinduene dine! Har du et stort, vakkert grønt tre rett på utsiden av vinduet, vil dine vegger få et grønnlig skjær når lyset kastes inn i rommet.

En knallrød bygning over gaten evner faktisk å kaste et rødligere lys inne hos deg! Dette betyr jo selvsagt at farger du har sett hos andre, slett ikke bør oppleves like hjemme hos deg.
Farger vil også oppleves annerledes på en stor veggflate, kontra en liten fargelamell. Farger blir klarere og renere på en stor flate. Det vil si at dersom du er i tvil om fargen du ser på lamellen kan bli litt for skarp, så blir den garantert det når den kommer på vegg, ettersom dette forsterkes i stort format.

Med Jotun Fargeprøve Inne kan du teste ut alle våre farger hjemme hos deg selv.

 JOTUN Fargeprøve Interiør

JOTUN Fargeprøve Interiør

 • Mal opp på din vegg
 • Matt glans
 • Garantert lik fargegjengivelse fra Jotun fargechips

Hvordan teste farger skånsomt
Dersom du ikke ønsker å prøvemale rett på veggen, kan du male på gråpapir og teipe dette opp på veggen med en god, skånsom maskeringsteip. Dette gjør det enkelt å flytte med seg rundt i rommet for å teste fargen i ulike vinkler.

Tips nr. 7 Fargene påvirkes av lys/belysning

Typen belysning du velger påvirker fargen i STOR grad. Du må teste fargene i en belysning som er identisk eller så nært på den belysningen du skal ha som mulig for å få en korrekt fargeopplevelse. Å sjekke farger i 1000-meteren man pusser opp i anbefaler jeg altså ingen :) Mye positivt har skjedd med belysningen de siste årene, med påse at du har oversikt over hva du får. Kjølig LED, halogen kan vippe farger helt av pinnen. Oppsøk fagfolk på belysning for gode tips og råd. Dette er et eget fag, – lytt til de som kan det!

Dagslyset er skarpt og kjølig, – det påvirker også fargene i stor grad. Alle farger oppleves kjøligere på dagen enn i lampelys om kvelden. Husk at lyset gjennom boligen heller ikke er likt; sydvendte og østvendte rom har noe lunere lys enn de på nord og nordvest som store deler av dagen ligger i solens skygge. Dette medfører at farger vil oppleves ulikt gjennom boligen. Ønsker du et lunere uttrykk i disse kjøligere rommene, må man m.a.o. sørge for at man velger varmere fargetoner. Når det er sagt, ligger ofte soverom etc i disse delene av boligene våre, og nettopp her er svale, friske rom noe mange av oss foretrekker.Guide til riktig veggfarge

Det er kanskje ikke alle forunt å ha en slik vakker lampe som dette, men uansett lyskilde bør man teste fargene i den belysningen man skal ha i rommet ettersom fargene endres i takt med lyskilde. Øvre del av veggen er som dere ser supermatt med LADY Pure Color 9938 Dempet Sort, mens panelet nede er malt i en høyere glansgrad; LADY Supreme Finish superblank. Lampe fra FLOS.

 LADY Pure Color

LADY Pure Color

Vår vakreste maling – til slette vegger
 • Supermatt eksklusivt utseende
 • Unik fargeopplevelse
 • Slitesterk
 • Dekkgaranti

 LADY Supreme Finish

LADY Supreme Finish

Markedets beste maling – til tre og panel
 • Enda vakrere finish – selv på dører og lister
 • Ekstremt slitesterk
 • Suveren flyt
 • Pure Matt, Silkematt, Halvblank, Superblank

Tips nr. 8: Til deg som planlegger en hel bolig

Til deg som skal pusse opp flere rom, bygge nytt eller gjøre om en hel bolig – TENK HELHETLIG. Ikke tenk hvert rom hver for seg. Det gjelder også deg som skal først bare skal pusse opp kjøkkenet…for så å ta stuen til neste år. Ved å tenke gjennom farge og materialbrukens konsekvenser i hvert rom, samt i helheten, oppnår du en god flyt gjennom boligen. Dette vil oppleves som en god atmosfære.

Her spiller det ingen rolle om du liker mange kulørsterke farger eller de mer monokrome i hvitt, beige, grått, bare sørg for at de fargene du velger ut fungerer SAMMEN. Det betyr at du må tenke på alle punkter nevnt tidligere her,…detaljer, gulv, vegger, møbler, belysning… Påvirk (hvit)farger på detaljer dersom du har behov og mulighet i et nybygg tidlig i fasen. Operer ALLTID med konkrete fargekoder slik at misforståelser unngås.Guide til riktig veggfargeHer flyter de duse pudderrosa fargene vakkert gjennom rommene. Vegg i forkant LADY Balance 2856 Warm Blush. Vegg i soverom LADY Balance 10580 Soft Skin.

Lån med deg material- og fargeprøver

Mitt beste tips er og alltid låne med seg materialprøver hjem for å teste! Gulv, flis, tapeter, fargelameller, tekstilprøver, samt samle fargekoder til detaljer, trapper, kjøkken, ytterdører etc. Vær en hauk :) Ta ikke store avgjørelser på impuls i en butikk med «dårlig» belysning, da er sjansen for at du kommer hjem med fliser, gulv, gardiner og sofa i farger som ikke ble helt som du trodde. Butikker har HELT annen belysning enn det vi har i interiørene våre. Mange butikker har jo knapt tilgang på dagslys.

LADY-Pure-Color_5489-Free-Spirit

Vegg malt med LADY Pure Color i fargen 5489 Free Spirit.

Tankene og ideer bør samles på ett sted

Lag deg en mappe på pc-en / en bok / plansje / plakat, hva som helst, – bare et sted hvor du kan samle ideene dine for å se dem foran deg. Det trenger IKKE se fancy ut – det skal kun gi DEG en liten pekepinn på om du er på rett vei. Det vil bidra til at du fortsatt ser den «røde tråden» du ønsker deg gjennom boligen. Søk råd hos eksperter på hvert felt, – du vil neppe angre på gode råd og tips underveis :)

Sist, men ikke minst, farger er ikke farger. Maling er ikke maling. Vi i Jotun jobber daglig med utvikling av produkter og farger. Jotuns farger skal kun blandes i Jotuns produkter. Våre unike fargeresepter er laget spesifikt til hvert av våre malingsprodukter for å oppnå ypperste fargekvalitet. Da gir vi deg Jotuns Fargetrygghet.

Lykke til!

Nina
Nina

Nina – Skandinavisk Fargesjef Jotun

Nina har til enhver tid full oversikt over trender. Hun tryller frem de vakreste fargekombinasjoner og hennes fargeanbefalinger er alltid treffsikre. Sammen med LADY-teamet tar hun frem de vakreste farger og fargekart.

Herskapelig soverom med LADY 0288 Mexico

Bli med og drøm deg bort til Mexico med den nydelig gule tonen LADY 0288 Mexico, og dette vakre soverommet….

I denne vakre leiligheten er ingen vegger like

Velkommen inn i denne strøkne Oslo-leiligheten hvor de fleste rom er malt med LADY Minerals Kalkmaling – noe som skaper…

Nydelig fargetrio hjemme hos Maria Mena

Maria Mena ville ha en leilighet i rolige farger – men ønsket likevel at rommene skulle ha sine særpreg. Interiørarkitekt…

Nynostalgi med behagelig grønt gjesterom

Gjesterommet hjemme hos Kristin Lindhjem (@studiolindhjem) er designet av interiørarkitekt Maria Horgen. Hun og Jorunn Tharaldsen står bak den nydelige…

Livlig fargepalett hjemme hos interiørdesigneren

Gründeren av det svenske interiørbyrået JosefssonLjung, Erik Josefsson, har malt hele spisestuen på nytt i en vakker og livlig fargepalett….

Vårlig fargeinspirasjon fra LADY

Våren er en fin tid for maling og oppussing. Og uttrykket «en ny vår» passer i så måte helt perfekt!…