Innred med planter!

Innred med planter!

Vi gir deg tips og inspirasjon til hvordan du kan skape din egen urban jungle, i ditt hjem!

“Reflection of earth” er et av temaene i Jotuns nye fargekart, og her har vi latt oss inspirere av ”the urban jungle”. Vi vil ha landet inn til byen! Natur, grønne verdier og grønne planter er både trendy og sunt for kropp og sjel. Les mer om grønnfargene alle snakker om.

Innred med planter

Bilde fra det nye LADY-fargekartet. Veggen er malt med den inneklimavennlige malingen LADY Balance i fargen LADY 8252 Green Harmony.

Vi har tatt en prat med Roger Sarajärvi som er driftsleder i Vaktmesterkompaniet sin gartneravdeling i Oslo, og her får du hans tips til hvordan du kan skape din egen lille grønne oase – innendørs!

Hva er en grønn oase?
Vaktmesterkompaniet har skapt store grønne oaser for flere av sine bedriftskunder, disse er dog av en størrelse som ikke er egnet for private stuer! Gigantiske, vakre og grønne vegger fylt av planter – utstyrt med egne selvvanningssystemer. – Det er selvfølgelig mulig å ta dette ned i mindre skala, og skape miniatyr-oaser i hjemmet ditt. Oasefølelsen får du dersom du samler mange grønne planter på ett sted, det kan være i krukker på gulvet – eller et eget område på veggen, forteller Roger.

Innred med planter

Her setter Vaktmesterkompaniet opp en vegg av planter hos Norsk Medisinaldepot.

Før du går i gang – planlegg!
Planter krever vedlikehold, og dersom du ønsker å skape et grønt innemiljø hjemme, må du tenke nøye gjennom hvor mye tid du ønsker å bruke på plantene. Plassering er også viktig. Hvor i huset/ leiligheten har du plass og hvor mye lys er det der?

Innred med planter

Denne grønne veggen i kantina hos NMD er ca. 8m bred, består av 1 812 planter og er den første i sitt slag i Norge. I tillegg til at veggen er vakker å se på, en ”snakkis” blant ansatte, sørger den for god filtrering av inneklimaet i kantina.

Planter trenger mye lys!
– De fleste planter bør ha minimum 12 timer lys per dag, derfor er det viktig at plantene er plassert i nærheten av vinduer, sier Roger. Han forteller videre at alternativet er å bruke kunstig lys beregnet for planter. Slike lys har ekstra høy lumen, som betyr at de har ekstra høy lysintensitet, forklarer han. Dersom du har en skyggefull leilighet/ hus, er det smart å kjøpe planter som tåler litt skygge. Dette står ofte beskrevet på planten.

Innred med planter

Mye lys i dette vakre hjørnet. Veggen er malt med den inneklimavennlige malingen LADY Balance i fargen LADY 8469 Green Leaf, vakker farge sammen med grønne planter.

Ikke alle planter trenger like mye vann
Før du går i gang med planteinnkjøpet, bør du tenke litt gjennom hvor mye tid du kan bruke på plantene. Er du en som elsker å gå rundt og stulle og stelle med dem, ja da kan du kjøpe nesten hva som helst. Er du derimot glad i å omgi deg med planter, men ikke så glad i å bruke så mye tid på dem – kjøp planter som ikke trenger så mye vann. – Sukkulenter og kaktus for eksempel, er planter som vokser sakte og trenger lite vann. God luftighet er derimot viktig for alle planter, forteller Roger.

Godt for helsa – men ikke for allergikere
At du ikke skal ha planter på soverommet er en myte, mener Roger. – Planter kan du ha overalt der du ønsker å omgi deg med dem – også på soverommet. Han forteller videre at planter har en støvoppsamlende effekt, og gir dermed friskere luft og er godt for helsa. Dersom du er allergiker derimot, må du velge planter som ikke er allergifremkallende, som Flittig Lise, Grønnrenner, Palme-arter, Gjøgler, Husfred, Ildtopp, Hawairose, Hortensia, Kaktus og Bladkaktus planter, Stueask, Gullranke, Orkide og Rosearter uten duft (kilde: Asma og allergiforbundet).

Innred med planter

Rosenholm Campus: Denne veggen er 7,2m høy, består av 1 920 planter og strekker seg over 2 etasjer i dette kontorlandskapet. Veggen fungerer som en god luftrenser og tilfører også fuktighet i et tørt inneklima.

Hvordan skape en grønn oase?
Det er flere måter å skape flotte plantekomposisjoner på, og det er flere løsninger for hvordan du kan skape disse.

• Liten plantegruppe: Sett sammen flere krukker med ulike planter, gjerne krukker i ulike høyder. De kan settes inntil en vegg, i en vinduskarm, trappa eller bare på et lite område på gulvet. Alternativt kan du velge en stor og bred krukke, hvor du får plass til flere planter. Dersom du ønsker at plantene skal vokse oppover midt i rommet, kan du feste tråder i planten som du fester til kroker i taket. Tråder som egner seg for klatring er; Polypropelen tauverk (flaggtau, klatretau) eller kjetting i metall.

• Planter som klatrer oppover: Har du en vegg du ønsker å ha planter på, kan du plante i krukker på gulvet og sette opp espalier de kan klatre i, alternativt kan du sette opp klatretråder.

Innred med planter

Det er ikke vanskelig å lage slike plantekomposisjoner i en mindre skala. Vaktmesterkompaniet har laget disse tette kassene med klatreplanter i et kontorlandskap hos Entra. Plantene er festet med tau og talje i taket, slik at de kan senkes ned hvis de trenger behandling. Disse er også utstyrt med selvvanningssystem.

• Planter som gror bortover: Du kan henge flere potter på veggen, og sette opp vertikale tråder som du lar dem gro etter. Eller du kan henge opp potter i ulike høyder fra taket.

• Planter i hyller: Dersom du ikke ønsker at plantene skal gro rett på veggen, kan løsningen være å sette opp en hylle eller flere under hverandre, hvor du setter krukker med planter som vokser nedover.

• Grønn stolpe: Har du en stolpe, kan du setter krukker rundt og la plantene gro oppover stolpen via tråder.

”Urban jungle” – for alle?
Dersom du velger å ha store plantekomposisjoner hjemme som krever mye omsorg og vedlikehold, er det en fordel å ha litt grønne fingre og interesse for planter, mener Roger. – Men du kommer langt med vann og gjødsel, legger han til. Så er lysten der, bør du gi deg selv en sjanse!

Innred med planter

Her har vår DIY-ekspert Ingrid laget sin lille mini-oase. Her ser du en palme, aspargesplante og to vakre sukkulenter. Veggen bak er malt med LADY Supreme Finish Matt i fargen LADY 4710 Duggblå.

Flere plantetips fra Ingrid får du her.

Se hvordan du kan lage ditt eget plantevindu:

Selvvanningssystemer
Det finnes også egne selvvanningskrukker, som gjør vedlikeholdet lettere og ikke minst slipper du å ha ”plantevakt” hvis du er bortreist! Det kommer stadig flere fine varianter av disse, og du får dem i plast, tre, keramikk etc.

Strakstiltak ved plantesykdom
Når du har mange planter innendørs, er det alltid en risiko for at du får sykdom på plantene, som sopp, lus, virus etc. Dette kan komme inn med jorden eller plantene, og spre seg fra plante til plante. For å hindre dette bør du sørge for at plantene får god luftfuktighet, og gjerne dusje dem ofte. Skulle de bli rammet av sykdom, kan du blande litt matolje eller grønnsåpe i vannet og spraye dette på plantene, evt. bruke innsektsmiddel.

Naturen inn i byen!
Det naturlige, ekte og jordnære er sterkt tilstede i ”Reflections of earth”. Nøytrale gråyanser, nydelige grønnfarger og varme rødbrune toner som vakkert underbygger det naturlige og friske plantelivet. By og natur i herlig harmoni!

Innred med planter

Veggen er malt med LADY Balance i fargen LADY 10679 Washed linen.

Hva er så Roger sitt aller beste tips for å skape et yrende planteliv innendørs? – Tipset er enkelt, velg lettstelte planter som tåler skygge. Da får du et grønt og trivelig miljø, som du kan hvile øynene på – uten at det krever for mye av deg, avslutter Roger.

Hva slags planter egner seg for å skape en oase? 

• Grønne planter: Hedera helix (Eføy), Chlorophytum comosum, (Grønnrenner), Tradescantia (Vandrer), Aglaonema, Dracaena, Chamaedorea (Dvergfjærpalme), Epipremnum (Gullranke), Philodendron, Ficus, Spathiphyllum (Fredslilje) Crassula (Pengetre), Sansevieria (Svigermors tunge), Dieffenbachia, Schefflera (Paraplyplante) og Euphorbia.

• Lettstelte grønne planter: Epipremnum, Philodendron, Schefflera, Aglaonema, Sansevieria, Dracaena, Crassula og Euphorbia (Kaktus).

• Luftrensende planter (kilde NASA): Dette er planter som NASA har forsket på blant annet på romstasjoner. Plantene absorberer karbondioksid og produserer oksygen, og alle har forskjellig evne til å eliminere mengder av farlige miljøstoffer som finnes i bygninger. Hedera (Eføy), Epipremnum (Gullranke), Spathiphyllum (Fredslilje), Sansevieria (Svigermors tunge), Dracaena fragrans og Dracaena marginata, Anthurium (Flamingo blomst), Nephrolepis (Boston bregne), Chlorophytum (Grønnrenner), Aglaonema, Gerbera, Chrysanthemum.

Innred med planter

Her fra Hotel Quality Expo: Grønne oaser i lobby og i baren på hotellet, veggen har en meget god effekt på inneklima ved at plantene absorberer karbon og gir tilbake oksygen. Mange av plantene her har også god filtrering av gasser fra bygningsmaterialer og luften innendørs, noe som er felles for alle grønne plantevegger.

Kjente du at det begynte å klø litt i de grønne fingrene? :) Hvis du kun ønsker å male, anbefaler vi denne guiden til hvordan du velger den riktige veggfargen.

Camilla Skjelberg
Camilla Skjelberg

Camilla Skjelberg – Regional Category Development Manager West Europe and Scandinavia

Camilla har lang erfaring med merkevarebygging og kommunikasjon. I samarbeid med Jotuns fargeeksperter, anerkjente stylister og samarbeidspartnere, deler hun nyheter, trender og inspirerende tips med deg.

Dette huset er malt i farger inspirert av hønseegg

Tove Austad jobbet mange år som journalist i NRK før drømmen om et liv på et småbruk på landet ble…

Fra kritthvitt til varme farger i en tidløs fargepalett

LADY 10245 Ginseng i stuen, og LADY 4618 Kveldshimmel på soverommet. Da arkitekt Nikolai Butenschøn tok over leiligheten var den…

Hjemme hos Karoline Kjønniksen i Fæbrik

Det går i 100 for Karoline Kjønniksen og familien når hun balanserer rollen som daglig leder i Fæbrik, oppussing av…

Herskapelig soverom med LADY 0288 Mexico

Bli med og drøm deg bort til Mexico med den nydelig gule tonen LADY 0288 Mexico, og dette vakre soverommet….

I denne vakre leiligheten er ingen vegger like

Velkommen inn i denne strøkne Oslo-leiligheten hvor de fleste rom er malt med LADY Minerals Kalkmaling – noe som skaper…

Nydelig fargetrio hjemme hos Maria Mena

Maria Mena ville ha en leilighet i rolige farger – men ønsket likevel at rommene skulle ha sine særpreg. Interiørarkitekt…